ÉLETMÓDI

Csak a zsenik tudják feltörni ezt a kódot, vajon neked sikerül?

A faladat egyszerű: be kell jutni a számzáras lakattal védett helyre. Néhány előírás megszabja a számok helyét. Vajon neked sikerül feltörni ezt a kódot?
  • Szerző: D.K.

Iszonyatosan egyszerű, mégis rendkívül idegtépő feladványon pörög most az internet. A feladat nem több és nem kevesebb: ki kell nyitni a lakatot, ehhez pedig szükséges feltörni ezt a kódot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Logikus gondolkodással egész könnyen el lehet igazodni a számok között. Rögtön az elején kiderül, hogy melyik az a szám, amelyik biztosan része a helyes megoldásnak, a másik két szám esetben viszont több bizonytalansági tényező nehezíti a választást. Ráadásul úgy kell döntést hozni minden egyes számról, hogy a kódban elhelyezkedő pozícióját is helyesen határozzuk meg. A sok megkötésbe könnyű belegabalyodni és való igaz, hogy a helyes megfejtés csak kivételeseknek sikerül. Vajon neked végül sikerül feltörni ezt a kódot?

Íme a feladvány:

Feltörni ezt a kódot nem éppen egyszerű, de nem is lehetetlen! (Grafika: Csóka Ferenc, Ripost)

Eléggé bosszantó, hogy az ember képtelen élből rávágni a helyes megoldást. Az első találgatások során valahogy mindig az derül ki, hogy az adott számkombináció ezért vagy azért nem stimmel.

Amikor kialakul benned egy kép arról, hogy mi lehet a helyes kód, fuss végig rejtvényben szereplő számkombinációk melletti feltételeken, ha az ott szereplő állítások közül akárcsak egy nem teljesül, a megoldás nem lehet jó.

Az interneten rendkívül népszerű feladványra többen, többféle megoldással álltak elő. Az biztos, hogy a negyedik sor értelmében a kód nem tartalmazza a 7-es, 3-as és a 8-as számot.

Innentől kezdve szép sorban ki kell zárni mi az, ami még nem lehet.

Ha az első és a második sort együttesen átgondoljuk, máris kizárhatjuk a 6-os számot a lehetséges megoldásban szereplő számok közül.

Hiszen ha a 6-os jó szám lenne, akkor nem kerülhetett volna az első ablakba a második sorban. Amennyiben ehhez a gondolathoz hozzácsapjuk az ötödik sor számait, máris egyértelmű, hogy a 2-es szám az okés az első sorban. Haladjunk tovább a többi megkötés átgondolásával, illetve további számok kizárásával.

A negyedik és az ötödik sorból kiderül, hogy a 0 is tuti befutó a kódban, csak a pozíciójára rá kell jönni.

A 0 helye a harmadik sorban megadott feltétel kapcsán derül ki. „Két szám helyes, de mindkettő rossz helyen van.” Viszont azt már tudjuk, hogy a 2-es mindenképp a harmadik ablakba kerül, így a 0-nak csakis az első ablakban lehet a helye.

Már majdnem jó úton jár, aki szerint a megoldás 0, 1, 2. Hiszen a második sorból kiderül, hogy az egyik szám biztosan kell a kódhoz. A 6-ost korábban kizártuk, marad az 1-es meg a 4-es. Vegyük előbb az 1-est, hiszen logikusnak tűnhet, hogy valaki emelkedő számsorrendben ad meg egy lakathoz tartozó kódot. Csakhogy a 0, 1, 2 számsorrend mégsem a jó megoldás! Mégpedig azért nem, mert a második sor azt mondja: „az egyik szám helyes, de rossz helyen van”. Ha az 1-es jó szám lenne, akkor az első vagy a harmadik ablakba kellene kerülni, csakhogy az a két hely már foglalt...

De akkor mi a helyes kód?

Most már nem akarunk tovább csigázni. A megoldás a következő számsorrend, ezzel tudod feltörni a lakatot:

0, 4, 2!

Ha erre gondoltál te is, akkor valóságos zseni vagy! Ez az izzasztó feladvány tényleg csak keveseknek sikerül. Gratulálunk!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?