Létrehozva: 2018.03.01.

Legendák az Aranyparton

Richard Burton, Elizabeth Taylor, Reza Pahlavi iráni sah - világhírû vendégek, akik a tengerpartok helyett egykor a magyar tengernél pihentek. Azon a szállodasoron, amelynek az épületei a hatvanas évektõl kezdve a Siófok látkép és a helyi turizmus kultikus pontjaivá váltak. A legendák és a legendás siófoki szállodák szempontjából is igaz, hogy "Itt kezdõdik a Balaton!"

Szerző Kiss Rozina

A siófoki Petőfi sétányról mindannyiunknak a nyüzsgő hétköznapok, a balatoni nyaralás jut eszünkbe, no meg a világhírű szállodasor, melynek története hatvan évvel ezelőtt kezdődött.

Az ötvenes évek végére egyre nőtt az igény a Balaton turizmusának fellendítésére, hiszen a magyar tenger adottságai rengeteg kihasználatlan lehetőséggel kecsegtettek. Ekkor még a fő problémát az idelátogatók elszállásolása jelentette, melyre tökéletes megoldásnak tűnt a siófoki Aranypart Czigler Endre és Polónyi Károly tervei alapján felépülő szállodasora. Ezek az üdülők ékes példái lettek a hatvanas évek modernista építészeti csúcstechnológiájának.

Az 1962 és 1966 között felhúzott épületek közül három, a Balaton, a Lidó és a Hungária szinte megszólalásig hasonlítottak egymásra. A tartólábakon álló, három hatemeletes szállodában szintenként 23 kétágyas szoba kapott helyet, így egy-egy szállóban 276 vendég fért el. A szállodasor negyedik épületét – az Európa Szállodát 1966. június 21-én adták át. Ez a 12 emeletes épület akkor az ország legmagasabb szállodája volt, amit hírességek is előszeretettel látogattak.

Nem sokkal a nyitás után az első vendégek közt érkezett Reza Pahlavi iráni sah. A fényűző gazdagságáról híres uralkodó egy hivatalos program keretében utazott a Balatonhoz és 1966 szeptemberében egy hétvégét pompás kíséretével együtt az Európa szállóban töltött. Korabeli tudósítások szerint a testőrségen kívül udvartartásának része volt több táncosnő is, akik reggelente és esténként a szálloda előtti vízparton táncoltak. A látványos bemutatókkal nemcsak uralkodójukat, de a szálloda vendégeit is szórakoztatták.

Egyszer még a sah testi épsége is veszélybe került – derül ki Szendrői Pál, a Pannónia Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat egykori balatoni igazgatójának korabeli megemlékezéséből.

„A sah és kísérete a szálloda III. vagy IV. emeletén szállt meg. Az érdeklődő siófokiak – erről tudomást szerezve – a szálloda és az étterem közötti területen csoportosultak. A sah – látva az érdeklődést – úgy lépett ki az üvegajtón keresztül a loggiára, hogy átgyalogolt azon; a 4mm-es üvegtábla ripityára tört, de a sahnak semmi baja nem lett!”

A legenda szerint ezután ragasztottak jelzéseket a szállodai üvegajtókra.

Többször nyaralt az Európában Elizabeth Taylor színésznő és akkori férje, Richard Burton, de Tom Lantos amerikai politikus is rendszeresen visszatért a Balatonhoz családjával. Lányai, Anette Marie és Katrina például a füredi Anna-bál szépei lettek – más és más évben.

 

Az elmúlt évtizedben mind a négy szálloda magánkézbe került, új arculatot kapott, műszaki és belsőépítészeti felújításon esett át. Így a vendégek – legyenek sahok, világsztárok, vagy nyaralni vágyó magyar családok – már egy modern környezetben élvezhetik a Balatont, és a hotelekhez tartozó privát strandokat.

Siófok idén fantasztikus programokkal ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját.

Már közeleg az egyik legizgalmasabb rendezvény, a Húsvéti Nyuladalom, amely március 30-tól egy egész hétvégén át tart. Ám előtte, március 16-án indul a Siófoki Tavaszi Fesztivál is, amely egészen április közepéig folyamatosan kínál színes, kulturális programokat.

Még nem késő szállást foglalni tavaszra, ahogy nyárra sem, amikor szabadtéri koncertek sorozatával, színházi előadásokkal, rengeteg szórakoztató programmal és játékkal várja Siófok a családokat.

További érdekességeket a www.siofokportal.com és a www.siofok50.com weboldalon, illetve a https://www.facebook.com/hellosiofok Facebook-oldalon találhatsz!

Szerző Kiss Rozina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Interjú a magyar bringással, aki áttekert Dél-Amerikán és gyönyörő videót is készített róla

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!