ÉLETMÓDI

Kritikus a hó és fagy: Nyugat-Magyarország összeomlik, kiadták a riasztást!

Extrém hidegre, hófúvásokra és hótorlaszokra kell készülni. Nem kegyelmez az időjárás.
  • Szerző: Ripost

Továbbra is kritikus a helyzet, pedig a Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a hóesés napközben már alábbhagy. Ez viszont távolról sem jelenti a megoldást.

Riasztást adtak ki ugyanis hófúvás és extrém hideg miatt egyaránt. A nagy mennyiségű hó, mely ellepte az országot, nemcsak megnehezíti a közlekedést, de rengeteg baleset forrása is lehet, hiszen a rendkívüli hidegben keményre fagy, így kiemelten csúszóssá válik.

A hófúvás tovább keseríti az egyébként is nehéz helyzetet: az olykor erős, 50 km/órás erősségű szél -15 fokos hideggel párosul. Baranya, Heves, Nógrád és Somogy megyében kell felkészülni a leghidegebbre, a hófúvás miatti sárga riasztás pedig az alábbi térképen jól látható.

 

Érdemes komolyan venni a figyelmeztetést! A hófúvás ugyanis nem más, mint az erős szél hatására felkavarodó porhó, mely nagyon rossz látási viszonyokat okoz, szélsőségesebb esetekben pedig akár hótorlaszok is kialakulhatnak, melyek már nemcsak a közlekedést, hanem a mindennapi életet is problémássá teszik.

A hidegrekord egyébként már kedden megdőlt. Eddig -11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték Kékestetőn, méghozzá csaknem 50 évvel ezelőtt. Most azonban -12,8 fokot mértek, ugyanitt pedig elérte, sőt meghaladta a hó vastagsága az 1 métert.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?