Létrehozva: 2020.05.15.

Koronavírus: Megugrott Kínában a válni akaró párok száma

Kínában több tízezerrel nőtt az elmúlt hetekben a hirtelen válni akaró párok száma. A jelenség egyértelműen összefügg a koronavírus fertőzés miatta karanténintézkedésekkel. A kínai hatóságok azonnal változtatni fognak a jogszabályokon.

Kínában a karantén intézkedések feloldásával ugrásszerűen megnőtt a hirtelen válni akaró párok száma. A kényszerű összezártság több tízezer családban okozott akkora feszültséget, otthoni vitákat, veszekedéseket, hogy legtöbben most már csak a minél előbbi válásban látják a kiutat.

A hatóságokat elárasztották a válókeresetek, méghozzá olyan nagy számban, hogy a kínai hatóságok azonnali jogszabály módosításhoz folyamodtak.

Miután a párok beadták a válókeresetet 30 nap „lehiggadási idő” következik, ami alatt a hatóságok nem lépnek semmit. A várakozási idő nyilvánvaló célja, hogy a párok remélhetőleg meggondolják magukat. A hatóságok azt remélik, hogy karanténkorlátozások feloldása után végre az emberek „kiereszthetik a gőzt” és talán majd túl tudnak lépni az összezártság okozta feszültségeken.

A kínai polgári törvénykönyv erre vonatkozó módosítását a lehető leghamarabb, már a jövő héten tárgyalja a kínai parlament. Az ügyben azért is szükséges lépni, mert már a tavalyi évben is drámai magasságokba emelkedett Kínában a felbontott házasságok száma, amit még tovább fokozhat a koronavírus okozta helyzet. Az országban 2019-ben több mint 4 millió házasságot bontottak fel. A prognosztizálható adatok szerint ez a döbbenetesen magas szám még akár további 25 százalékkal, azaz plusz még 1 millió felbontott házassággal is növekedhet az idén. Kínában a válások 70 százalékát a nők kezdeményezik. Évek óta folyamatosan zuhan a házasságban élők aránya.

Brit ügyvédek is a válások megugrására számítanak a karantén korlátozások feloldása után. A sokáig összezárt párok közül sokan lesznek, akiknek nem állja ki a próbát a házasságuk – véli az egyik legismertebb brit válóperes ügyvéd, Fiona Shackleton. A legtöbben korábban is a nyári szabadságok és a karácsonyi ünnepek után, azaz a „kényszerű” összezártság után nyújtottak be válókeresetet.

Családjogi tanácsadók szerint akárcsak a karácsonyi időszak után, a karantén után is elsősorban azok a házasságok szakadhatnak szét, ahol már eleve problémák voltak.

A koronavírus-járvány miatt az otthonukba kényszerült családokban gyakoribbá válhat az erőszak is. „Az otthon sokak számára már most sem biztonságos hely, és az izoláció, az embertársaktól való kényszerű elkülönülés fokozza az emberben lévő feszültségeket, növeli mind a gyerekek, mind a nők ellen irányuló erőszak és szexuális erőszak előfordulását” – figyelmeztet a német Női Tanácsadó Központok és Segélyvonalak Szövetsége (BFF).

Egy kínai nőjogi szervezet, a Weiping jelentése szerint, a karantén alatt megháromszorozódott a családon belüli erőszak miatt segítséget kérő nők száma.

A szomszédos Ausztria karanténozott védett házakat hozott létre, ha olyan erőszakos családi közegből kell valakit kiemelni, akár az áldozatot, akár magát az erőszakoskodót, ahol a család eleve karanténban volt. Más országokban a segítő szervezetek azt vették észre, hogy a szokásosnál kevesebb hívás érkezik a vonalaikra – és ez nem feltétlenül jelent jót.

Persze egy másik lehetőséget is kínál a karantén. Azt, hogy több gyerek fog születni, 7-8 hónap múlva. De van aki tagadja ezt.

„A történelem azt jelzi, hogy katasztrófák után a születések száma csökkenni szokott” – mondta Jaimie Meyer, az amerikai Yale Medicine Egyetem munkatársa. Elmondta, hogy valószínűleg a mostani járvány befejezése után 10-11 hónappal kezd majd normalizálódni a születések száma.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!