ÉLETMÓDI

„Könnymentes” hagymát dobtak piacra, nincs több sírás aprítás közben

Több évtizeden át tartó fajnemesítés eredményét lehet mostantól megvásárolni.
címkék:

Szerte az Egyesült Királyságban elérhetővé tette kínálatában az úgynevezett „könnymentes” hagymát egy brit kiskereskedelmi üzletlánc, amely úgy reklámozza a zöldséget, mint „világmegváltó újítás a sírós szakácsok számára” - írja a Guardian online kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A könnymentes hagyma nemesítéséért folytatott verseny hosszú ideje tart, nagyjából az ezredforduló óta próbálkoznak ezzel a tudósok világszerte. A most piacra dobott fajtát eredetileg a német Bayer agrárvegyipari óriáscég fejlesztette ki, de ma már a BASF nevű, szintén német vegyipari vállalat forgalmazza és termeli, amely megvásárolta konkurens cég vetőmag- és növénytermesztési üzletágának egy részét. A vállalat tájékoztatása szerint a hagyma nem génszerkesztésnek, hanem a kevésbé csípős hagymafajták több évtizeden át tartó keresztezésének az eredménye.

Neve ellenére azonban a könnymentes hagymától is könnyen elsírhatja magát az ember, az árát ugyanis igencsak magasra sikerült belőni. Három darabos kiszerelésben árulják 1,5 fontos áron, azaz átszámítva körülbelül 650 forintért. Összehasonlításképp ez nagyjából háromszor akkora összeg, mint a normál vöröshagyma ára három darabra vetítve.

Hagymavágás közben egyébként egy meglehetősen bonyolult biokémiai folyamat következtében kezdünk el sírni: a hagyma húsa tele van könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzimekkel, ami közvetett módon váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival lép először reakcióba, majd szulfinsavvá alakul. Ez a vegyület spontán úgynevezett syn propanethial S-oxiddá változhat, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni.

Bár a gyártó nem hozta nyilvánosságra, hogy a könnymentes hagyma biokémiai összetétele miben tér el a hagyományos változatétól, vélhetően a benne található könnyelválasztást serkentő enzimek aránya rendkívül alacsony.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?