Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.01.

Kinek higgyünk koronavírus ügyben, összevissza beszélnek

Ki azt tanácsolja, hogy viseljünk álarcot, ki azt, hogy felesleges, csak, ha... Kinek higgyünk koronavírus ügyben, ha sokan összevissza beszélnek?

Nagyon érdekes például, hogy a japán Egészség-, Munka-, Jólétügyi Minisztérium (MHLW) ezidáig nem ismerte el járványként az új koronavírus terjedését. Ugyanakkor a japán kormány sokrétű óvintézkedéseket hozott a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Egyrészt javasolták lemondani, vagy későbbi időpontra eltolni a nyilvános rendezvények időpontját, illetve március 2-től a minden általános- és középiskola bezár Japánban március végéig. Most akkor van járvány vagy nincs?

A magyar külügyminisztérium azt javasolja, hogy a Japánba utazól tartsák be a köhögésre vonatkozó etikett szabályait, viseljenek védőmaszkot, gyakran és alaposan mossanak kezet, valamint használjanak kézfertőtlenítőt. Továbbá, próbálják elkerülni az influenza és megfázás megbetegedést, amely egyébként is igénybe veszi a szervezetet és gyengíti az immunrendszert.

Izrael a legszigorúbb. 2020. 02. 24-től a 14 napon belül Japánban vagy Dél-Koreában járt nem izraeli lakosok beléptetését az izraeli határrendészet megtagadja. (A korlátozást Kínára, Hongkongra, Thaiföldre, Szingapúrra és Makaóra vonatkozóan korábban bevezették.)

Február 27-től délutántól kezdve nem léphetnek be Izraelbe az Olaszországból érkező külföldiek sem.

Ugyancsak a külügyminisztérium tanácsolja a következőket:

  • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
  • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
  • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
  • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
  • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
  • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
  • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)
  • Az UNICEF viszont kissé más esetekre javasolja a maszk viselését. Ők ezt mondják:

    A maszk viselése mások védelme érdekében akkor javasolt, amennyiben légzési tünetek alakultak ki, köhög, vagy tüsszög a beteg. Ha nincsenek ilyen tünetei, akkor nincs szükség a maszk viselésére. Amennyiben maszkot visel, használja megfelelően.

    A maszk viselése önmagában nem elegendő a fertőzések megállításához, szükség van arra is, hogy gyakran kezet mossunk, eltakarjuk a szájunkat köhögés vagy tüsszentés esetén és elkerüljünk minden érintkezést influenza tüneteit mutató betegekkel. Viszont bevallják, hogy a kérdésre, miszerint , fokozottan érinti-e a koronavírus a gyerekeket vagy a terhes nőket, még nincs válasz. Ezt mondják:

    „Ez egy új vírus, ezért nincs elég információ arról, hogy miként érinti a gyermekeket vagy a terhes nőket. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a vírussal, de eddig nem számoltak be az új koronavírussal kapcsolatban gyermekek haláláról. A vírus ritka esetekben halálos, ez idáig elsősorban olyan emberek körében fordult elő, akiknek már korábban meglévő egészségügyi problémáik voltak vagy időskorúak voltak.” Érdekes az is, hogy mit mondanak arra, hogy koronavírusos kismama szoptassa-e a gyermekét? Minden anya, aki koronavírussal fertőzött területen él és felismeri magán a betegség tüneteit (láz, köhögés vagy légzési nehézség) minél hamarabb forduljon orvoshoz, és kövesse annak utasításait. A szoptatás folytatása alapvetően javasolt, tekintettel annak jótékony hatására és figyelembe véve azt, hogy a légzőszervi vírusok terjedésében az anyatej nem játszik szerepet. Ennek ellenére nem árt megtenni bizonyos óvintézkedéseket, mert az anya és a csecsemő közti közvetlen érintkezés, a közelség folytán a cseppfertőzés lehetősége, valamint az esetlegesen szennyezett felületek miatt nagyobb esély van a betegség terjedésére. A gyermek táplálásakor viseljen maszkot, előtte és utána mosson kezet, és tisztítsa meg vagy fertőtlenítse a környező felületeket. Ha egy anya túl beteg, akkor arra kell ösztönözni, hogy fejjen le anyatejet, és egy tiszta üveg vagy kiskanál segítségével táplálja gyermekét – mindezt a fentebb írt lépések elvégzése után.

    Külön fejezetet jelentenek az UNICEF tanácsai, hogyan beszélgessünk a gyerekünkkel a járványról? Hogyan beszéljek a gyermekemmel a koronavírusról? A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról. Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogy miként tegyük.
    1. Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést.
    2. Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedés kockázata.
    3. Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.
    4. Legyünk tudatosak. A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamint kövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.
    5. Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

    origo.hu

    Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

    mindmegette.hu

    Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

    mindmegette.hu

    Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

    vg.hu

    Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

    origo.hu

    Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

    ripost.hu

    "Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    ÉLETMÓDI

    Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

    ÉLETMÓDI

    Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

    ÉLETMÓDI

    Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

    ÉLETMÓDI

    360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

    ÉLETMÓDI

    Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

    ÉLETMÓDI

    Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

    ÉLETMÓDI

    Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

    ÉLETMÓDI

    A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban