FAZÉK

Két isteni, őszi leves hűvösebb napokra, 10 perc alatt kész

A hűvös esték beköszöntével jön a legjobban egy testet és lelket melegítő leves, ami az ősz szezonális kincseitől lesz az igazi.

Répás sütőtök krémleves


Fotó: 123 RF

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 ek. tisztított tökmag
  • bors, szerecsendió

Elkészítés:

A tököt és a répát megtisztítjuk kisebb kockákra, karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. Közben forrósítsuk fel a vajat egy lábosban, pirítsuk üvegesre benne a hagymát. Adjuk hozzá a tököt, a répát, öntsük fel fél liter vízzel, forraljuk fel és keverjük bele a leveskockát. A levest kb. 10 percig főzzük, borssal, szerecsendióval ízesítsük. Zúzzuk péppé botmixerrel. Pirítsuk meg a tökmagot egy serpenyőben. A levest tányérba tálaljuk, szórjuk rá a tökmagot.

Erdei gombakrémleves


Fotó: 123 RF

Hozzávalók:

  • 1 db hagyma felaprítva
  • 30 dkg erdei gomba vegyesen felvágva
  • 1 db közepes sárgarépa felaprítva
  • 1 db közepes fehérrépa felaprítva
  • 1 db burgonya kockára vágva
  • 1 ek olívaolaj
  • 1,5 l víz
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2-3 csepp szarvasgomba
  • olaj só, bors, apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, és a gombákat. Amikor átmelegedtek a zöldségek, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a leveskockát, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a levest közepes lángon főni. Közben a maradék gombát pirítsuk meg. 30 perc után botmixerrel turmixoljuk a leveset. Tegyük vissza a tűzhelyre és adjuk hozzá a tejszínt, amivel összemelegítjük. Ezután adjuk hozzá 2-3 csepp szarvasgomba olajat, ami megadja a leves igazi gombás karakterét. Tálaláskor szórjunk a leves tetejére egy kis petrezselymet és a pirított gombát.