KEDVENC

Veszélyes időszak! Erre kell figyelnie most minden gazdinak

A téli hónapokban kissé nehézkessé válik a kutyasétáltatás. Ilyenkor több odafigyelést igényelnek az ebek séta előtt és után is.
címkék:

A kutyusok tappancsa a nyári forróságot és a téli hideget is nagyon jól viseli. Ettől függetlenül a téli, havas időszakban érdemes egy-két apróságra komolyabban odafigyelni, mert ilyenkor sokkal sérülékenyebbek a talppárnák.

Hogy miért? Sajnos sok helyen még ma is sózzák az utakat és a sós latyak egyszerűen szétmarja a kutyusok talpát. Az ujjak közé jutott jég, só vagy kavicsok sebeket, horzsolásokat okozhatnak. Ezek a sérülések pedig nemcsak fájdalmasak, hanem nehezen is gyógyulnak. A sérülések könnyen el is fertőződhetnek, hiszen ezt a területet nehéz tisztán tartani. Nem is beszélve arról, hogy a kutyák folyamatosan nyalják a fájdalmas területet, ezzel tovább fokozzák a fertőzés esélyét.

Annak érdekében, hogy a párnácskák egészségesek, és rugalmasak maradjanak, séta előtt megfelelő óvintézkedéseket kell tenned.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket?

1. Séta után mindig mosd meg a kutyád mancsait. Ezzel elkerülheted, hogy a talppárnák kiszáradjanak, kisebesedjenek vagy, hogy esetleg a rátapadt - esetleg mérgező anyagokat - lenyalogassa kedvenced.

2. Tarts rendben a talpszőrt, így biztosan nem ragad bele túlzott mennyiségű hó, vagy sós latyak, ami nyomhatja, irritálhatja kutyát. Kérd hozzá kutyakozmetikus segítségét, mert ha nem vagy jártas benne, könnyen belevághatsz a kutya talpába is.

3. Séta előtt érdemes vazelinnel vagy mancsvédő krémmel bekenned a tappancsokat.

4. Ha túl sok probléma volt már a kutyusod lábával, akkor érdemes neoprén cipőt adni a rá. Először nagyon viccesen fog mozogni, de ha betartod a fokozatosság elvét, gyorsan megszokja ezt a kiegészítőt.

Ha ennek ellenére megtörténik a baj és a jég elvágta, vagy a sok só kimarta a kutyád lábát, a teljes hegesedésig óvnod kell a sebet, mert az könnyen elfertőződhet.

 

Ha nem gyógyul, érdemes felkeresni az állatorvost is a problémával.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?