KEDVENC

Ûrtechnika! Íme Zuckerberg okosotthona!

Bejárónőre költenie sem kell.
  • Szerző: KM

A Facebook-vezér idén januárban vette a fejébe, hogy olyan mesterséges intelligenciát alkot meg, ami az összes ház körüli teendőt segít elvégezni helyette. Nos, Mark Zuckerberg nem a levegőbe beszélt: most több videó is megjelent róla, amelyeken már nemcsak azt csodálhatjuk meg, hol él, hanem azt is, hogyan.

A nyár végén már szárnyra keltek olyan hírek, hogy a "csodamasinának" köszönhetően Zuckerbergnek már csak egy szavába kerül, és sül a pirítós. Most itt vannak az újabb eredmények, a milliárdos a Fast Company stábját engedte be otthonába, hogy szemléltesse, hol tart a megvalósítás.

Természetesen az "okosotthont" nemcsak számítógépről, hanem a Facebook Messengeren keresztül is tudja irányítani Mark. Mindezt a hangjával! A parancsszóra a mesterséges intelligencia a világítást, hőmérsékletet, az ajtókat is működteti, de irányíthatjuk az IP-kamerákat, az okostévét is.

A rendszer megérti a beszédet, s ha kell, le is írja azt, a szöveges üzeneteket felolvassa. Ha zenét kér tőle, még azt is elemzi, milyen dalokat hallgatott a közelmúltban.

Ha nem tetszik neki, elég jelezni, és más stílusút keres helyette. 

És ez nem minden!

A bejárati ajtó előtti kamera felismeri, ki érkezett vendégségbe, vagy ki az, aki távozik. Az előre megadott vendéglistákkal az arcfelismerőnek köszönhetően be is tudja azonosítani az érkezőt. Ha kívánatos személyek, beengedi őket, és jelzi a ház tulajdonosának, hogy megérkeztek. 

Tervei szerint most Android rendszerekre is kidolgozza a programot, amelyet később akár közkincsé is tenne. 

És ezeket olvastad már?