KEDVENC

Mikor kell elkezdeni etetni a madarakat a kertben?

A téli etetéssel rengeteg kismadár életét menthetjük meg. Ráadásul hatalmas élmény figyelni őket az ablakból. A látványon túl komoly haszonnal is járhat, ha a kertedbe szoktatod őket. Mutatjuk a trükköket!
címkék:
  • Szerző:

 

Mindenki ismeri a kerti madarakat, és ehhez nem is kell vidéken élni: a széncinegét, rozsdafarkút, feketerigót szinte mindenki felismeri. Ráadásul ezek az énekesmadarak nem csak dalukkal és jelenlétükkel tehetik kellemesebbé a kertünket; komoly szerepük van a kártevők eltávolításában is. Kora hajnaltól késő estig aktívak, így folyamatosan pusztítják a rovarokat, apró gerincteleneket.

Alakítsuk át a kertet!

Néhány helyen ne nyírjuk le a gyepet, az énekesmadarak ugyanis szeretnek rejtőzködni, a rövid pázsittól, nyílt tereptől idegenkednek. A vörösbegy és az ökörszem szívesen fészkel a magas fűbe, a föld közelébe. Elhelyezhetünk fészekodúkat a fákon, ezzel a ház verebeket, cinkéket és rozsdafarkúakat csalogathatjuk a kertünkbe. Ha sok fát és cserjét ültetünk, a feketerigók és a csízek is itt fognak fészkelni.

Fotó: 123rf

Mikor etessünk?

A téli madártetetés a kistestű madarak számára életmentő: a keményebb, havas teleken nem találnak elég élelmet. Az etetést az első fagyok beköszöntével kezdjük, és nagyon fontos, hogy ne álljunk le vele egészen tavaszig. Ugyanis a madarak megszokják, hogy egy adott helyen rendszeresen találnak táplálékot, a kemény fagyokban plusz terhet jelent, ha más helyet kell keressenek. Madáretetőt több helyen is lehet venni, de akár csinálhatunk is – fontos, hogy fedett legyen, hiszen a hó belepi a magokat.

Mit szeretnek a madarak?

Nem sózott, nem pirított, vagyis ipari (fekete) napraforgót mindenképpen rakjunk ki; ezt bármelyik állateledel üzletben beszerezhetjük. Közé keverjünk kölest, vagy hullámos papagáj eleséget. Keverhetünk búzát is a magok közé, de akaszthatunk ki almát, szalonnát a faágakra.

Madáretetőt hova kell tenni?

Olyan helyre, ahol ember nem zavarja meg a madarakat, ugyanis ahol nagy a jövés-menés, oda nem fognak leszállni. Érdemes úgy elhelyezni, hogy az ablakból rálássunk: nagyszerű látvány, ahogy a különféle madárfajok keverednek, és a gyerekek is rengeteget tanulhatnak róluk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?