Létrehozva: 2019.06.15.

Még tart a hőségriadó, így vigyázzunk magunkra!

Vasárnapig tart a hõségriadó, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindenkinek azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetõleg ne tartózkodjon a tûzõ napon. Összeszedtük, mi mindent tehetünk az egészségünk érdekében.

Szerző Sors Edina

A hirtelen jelentkező kánikula nagyon igénybe veszi szervezetünket. Az első és legfontosabb teendő, hogy a hőségben fogyasszunk a szokásosnál sokkal több folyadékot. Jó ötlet, ha ilyenkor nem is eszünk nehéz ételeket, inkább valamilyen levest választunk, így a gyomor megterhelése nélkül is növelhetjük folyadékbevitelünket.

A gyümölcsök és az frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek is kiválóan alkalmasak az elveszített folyadék- és energiapótlására. Mivel izzadás közben azonban nemcsak folyadékot veszítünk, hanem sok ásványi anyagot is, a legjobb választás a magasabb oldott sótartalmú ásványvíz.

Ha ránk tör a rosszullét!

A melegben gyakran szédülünk, vagy az ájulás kerülget bennünket, ilyenkor üljünk le, vagy feküdjünk le, és polcoljuk fel a lábakat, lassan, mélyen lélegezzünk. Hűtsük magunkat kívülről is, tusoljunk le naponta többször. Ha el kell mennünk otthonról, hordjunk vizes sapkát, kendőt a fejünkön. Soha ne felejtsünk el egy kis üveg vizet magunkkal vinni!

• Igyunk különféle ízű gyógynövényes italokat! A menta hűsít, a zsálya az izzadást szabályozza. A citromos víz frissít és vitaminnal tölt fel.

• Ne igyunk jeges italokat!

• Kerüljük az alkoholt, mert tovább csökkenti alacsony folyadékszintünket!

Óvatosan a légkeveréssel!

Jó ötlet lehet, ha lefagyasztunk néhány palack vizet, és ezeket állítjuk a ventilátor elé: így a fagyott víz által lehűtött levegőt fújja szét a szobában a ventilátor! A jég tovább megmarad, ha fagyasztás előtt a vizet megsózzuk. Ezeket a palackokat a táskánkba is betehetjük, és jól jöhet a tömött buszon, forró utcán is, ha néha-néha megérintjük. A ventilátorozás során ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki.

Mit okozhat a rettenetes hőség?

A forróság okozta leggyakoribb egészségi tünetek a következők: vérnyomás-ingadozás,  általános gyengeség, rosszullét, magasabb az infarktusveszély, kiütés, ödéma az alsó végtagokon, eszméletvesztés, görcsök, a mentális státusz változása (pl. nyugtalanság, delírium, kóma), stroke. Ha ezek jeleit tapasztaljuk magunkon, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-