KEDVENC

Még tart a hőségriadó, így vigyázzunk magunkra!

Vasárnapig tart a hőségriadó, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindenkinek azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon a tûző napon. Összeszedtük, mi mindent tehetünk az egészségünk érdekében.

A hirtelen jelentkező kánikula nagyon igénybe veszi szervezetünket. Az első és legfontosabb teendő, hogy a hőségben fogyasszunk a szokásosnál sokkal több folyadékot. Jó ötlet, ha ilyenkor nem is eszünk nehéz ételeket, inkább valamilyen levest választunk, így a gyomor megterhelése nélkül is növelhetjük folyadékbevitelünket.

A gyümölcsök és az frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek is kiválóan alkalmasak az elveszített folyadék- és energiapótlására. Mivel izzadás közben azonban nemcsak folyadékot veszítünk, hanem sok ásványi anyagot is, a legjobb választás a magasabb oldott sótartalmú ásványvíz.

Ha ránk tör a rosszullét!

A melegben gyakran szédülünk, vagy az ájulás kerülget bennünket, ilyenkor üljünk le, vagy feküdjünk le, és polcoljuk fel a lábakat, lassan, mélyen lélegezzünk. Hűtsük magunkat kívülről is, tusoljunk le naponta többször. Ha el kell mennünk otthonról, hordjunk vizes sapkát, kendőt a fejünkön. Soha ne felejtsünk el egy kis üveg vizet magunkkal vinni!

• Igyunk különféle ízű gyógynövényes italokat! A menta hűsít, a zsálya az izzadást szabályozza. A citromos víz frissít és vitaminnal tölt fel.

• Ne igyunk jeges italokat!

• Kerüljük az alkoholt, mert tovább csökkenti alacsony folyadékszintünket!

Óvatosan a légkeveréssel!

Jó ötlet lehet, ha lefagyasztunk néhány palack vizet, és ezeket állítjuk a ventilátor elé: így a fagyott víz által lehűtött levegőt fújja szét a szobában a ventilátor! A jég tovább megmarad, ha fagyasztás előtt a vizet megsózzuk. Ezeket a palackokat a táskánkba is betehetjük, és jól jöhet a tömött buszon, forró utcán is, ha néha-néha megérintjük. A ventilátorozás során ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy nátha alakulhat ki.

Mit okozhat a rettenetes hőség?

A forróság okozta leggyakoribb egészségi tünetek a következők: vérnyomás-ingadozás,  általános gyengeség, rosszullét, magasabb az infarktusveszély, kiütés, ödéma az alsó végtagokon, eszméletvesztés, görcsök, a mentális státusz változása (pl. nyugtalanság, delírium, kóma), stroke. Ha ezek jeleit tapasztaljuk magunkon, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?