KEDVENC

Így vigyázzunk a kutyákra! Hatalmas tűzijáték várható a FINA megnyitón

A kutyatartók pontosan arra számíthatnak a fővárosban, mintha augusztus 20-a, vagy szilveszter lenne.
  • Szerző: Z.B.

A 17. FINA Világbajnokság varázslatos látványvilágú, monumentális nyitóelőadással várja a sportolókat és a látogatókat pénteken.  A budai vár fényfestése mellett hatalmas tűzijáték is várható. A kutyások olyan őrületre készülhetnek Budapesten, mintha augusztus 20-a lenne.

Míg a tűzijáték az emberek számára gyönyörű látványosság, és jó szórakozás, addig négylábú kedvenceinknek egyenesen rémálom. A fények és dörrenések megrémíthetik őket, pánikba eshetnek, vagy akár sokkos állapotba is kerülhetnek. A legtöbb kutya, annyira fél, hogy szeretne elfutni a robbanások elől, és elmenekül otthonról. Van, amelyiket több kilométerre a lakóhelyétől találnak meg, zavarodottan, súlyos sérülésekkel, de a legtöbb soha többé nem kerül elő.

A rémült állat veszélyes lehet önmagára, de az emberekre is. Fontos, hogy ilyen alkalmakkor fokozottan figyelj és vigyázz kedvencedre,tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy a négylábú családtag a lehető legnyugodtabban vészelhesse át a számára rémisztő helyzetet.

Hogyan óvd meg kedvencedet?

1. Elengedhetetlen a mikrochip!

A mikrochip beültetését törvény írja elő, azonban még mindig akadnak olyan ebek, melyek nincsenek regisztrálva. Ha felelős gazdi vagy, a kutyád rendelkezik chippel. Fontos, hogy a regisztrációnál az adataid is meg legyenek adva, hiszen, csak úgy találhatnak meg, ha szerepel a név, lakcím és telefonszám. Ha elkóborol a négylábú társad, önmagában már a chipezés is nagy segítség, hogy épségben hazakerüljön.

2. Időzítsd okosan a sétát!

A tűzijáték napján érdemes már reggel egy hatalmasat sétálni. A legjobb, ha a kutya egész nap aktív, hogy estére kifáradjon. Ha tudod, mikor kezdődik az ünnepség, az utolsó, esti sétát egy órával az esemény kezdete előtt érdemes letudni. Így biztosan nem lesz a szabadban a kutyus, amikor elkezdődnek a dörrenések.

3. Ne hagyd magára a szabadban!

Ha kertes házban élsz és kutya általában kint tölti az éjszakákat, erre az egy estére mindenképpen engedd be a házba. Vidd be az ágyát a konyhába, vagy a nappaliba. Még ha úgy is gondolod, hogy a kerítés szuperbiztonságos, és egész biztosan nem tud rajta kiszökni, megeshet, hogy pánikhelyzetben megtalálja a módját, hogy mégis kijusson. Ha nem szeretnéd beengedni a házba, akkor zárd be a garázsba, vagy a kerti kisházba, a lényeg, hogy ne legyen a szabad ég alatt.

4. Nyugtasd meg!

A kintről beszűrődő zajokat tompíthatod azzal, ha bekapcsolod a tévét, vagy a kedvenc zenédet. Húzd be a sötétítő függönyt, vagy engedd le a redőnyöket, hogy a lehető legnyugodtabb helyet biztosítsd számára.

5. A tűzijáték után is óvd!

Ha a napi séta útvonala keresztezi az ünnepség helyszínét, mindenképpen pórázon vezesd kedvencedet. Figyelj arra, hogy tűzijáték maradványait ne vegye a szájába, mert a patronok megrágása súlyos hányáshoz, mérgezéshez vezethet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?