KEDVENC

Hosszú vagy rövid szőr kell a kutyának nyáron? Itt a válasz

A jó idő beköszöntével a kutyatulajdonosok egy része fejvesztve rohan kedvence szőrét lenyíratni. Mielőtt azt gondolja a gazdi, hogy ezzel nem lesz melege a kutyájának, érdemes egy-két dolgot megtudnia.

A meleg beköszöntével általában úgy gondolod, hogy kutyádnak akkor tudsz a leginkább segíteni, ha lenyíratod a szőrét. Mielőtt erre a döntésre jutsz, érdemes egy-két dolgot megtudnod.

A kutyák általában két nagy csoportba sorolhatók szőrzetüket tekintve: vagy az egyrétegű vagy a dupla, aljszőrzettel rendelkezők kategóriája.

Az egyrétegű típusok pl. uszkár, yorkshiere terrier, bichon havanes testét borító szőrzet sokban hasonlít az emberi hajhoz.

Rendszeres nyírásra, ápolásra szorulnak, de annyit azért érdemes szem előtt tartanod, ha túl gyakran nyíratod, a szőr állaga megváltozhat, puhább, gyengébb lehet. Ezek a kedvelt kutyafajták persze szeretik, ha kevés bundájuk van és láthatóan jól érzik ilyenkor magukat. Érdemes figyelembe venned, hogy nagyon könnyen leégnek, így óvatosan kell őket rövid szőrrel a napra kivinni.

A duplaszőrűek pl. golden retriever, husky, spiccek testét puha aljszőr és egy keményebb fedőszőr védi. Ez a szőrfajta nem nő túl hosszúra, csak a fajta jellege szerint. Ezek a kutyák mindig az évszaknak megfelelő szőrrel rendelkeznek, így természetesen erős vedléssel cserélik le az épp aktuálisat. Neked kell ezt a "szőrhullást" segítened a megfelelő eszközzel. A klímaváltozás, a lakásban tartás sokszor megzavarják ezt a természetes folyamatot.

A szőr teljes lenyírása nem megoldás a meleg ellen, a legjobbat akkor teszed kedvenceddel, ha rendszeresen tisztán tartod, fésülöd a bundáját. Hidd el, a szőr hűt is, nemcsak melegít, az ő esetükben is működik a kettős szigetelés. Amennyiben ragaszkodsz a kutyák megnyírásához, kérd ki szakember tanácsát az esetleges későbbi gondok elkerülése végett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?