KEDVENC

Ezt próbálja elmondani neked a kutyád, figyelj rá nagyon!

Kedvenceink viselkedése nagyon sok mindent képes kifejezni. Ha figyelsz rájuk, megértheted, hogy kutyád éppen mit érez, vagy mit szeretne elérni nálad.
címkék:

Fontos, hogy megértsd a kutyád viselkedését, ezért megmutatjuk, mi mit jelent és hogy reagálj rájuk.

Féltékenység - amikor baba érkezik a családba

Az addig főhelyet elfoglaló kedvenced egyszer csak hátrébb kényszerül, érzi, hogy sokkal kevesebb figyelmet kap tőled, az imádott gazdától. A baba érkezésekor sose várj arra, hogy majd megtanulja a kutyád, hogy kell viselkednie az új jövevénnyel. 

Mindig hagyd, hogy a kutya megszagolhassa a kezedben a babád, mindig légy jelen és te irányítsd az eseményeket! A legkisebb morgás vagy helytelen reakció esetében nagyon élesen és határozottan reagálj, és még nagyobb odafigyeléssel, fokozatossággal, jutalommal próbálkozz később.

A testbeszéd

A legfontosabb kommunikációs eszköze a kutyádnak veled és más élőlényekkel a testbeszéd. Mozgásával, testrészei különböző tartásával tudja közölni gondolatait, érzelmi és idegi állapotát, cselekvési szándékát. Az egymással kombinált testrészek valódi "kutyabeszédet" alkotnak, ami olyan, mint egy pantomimjáték.

Amikor a kutyád szembe fordul veled és egész testével ugrásra készen néz a szemedbe, biztos, hogy játékra hív. Készen áll egy kis bolondozásra.

Farokcsóválás

A farok csóválása vagy annak elmaradása nagyon jól érzékelteti kutyád érzelmeit.

Amikor felfelé tartva, boldogan csóvál, akkor biztos lehetsz abban, hogy kutyád nyugodt, kiegyensúlyozott  a viselkedése, nem titkol semmiféle agressziót.

De érdemes kutyáid füleire is figyelmet fordítanod. Ha nyugodtan lazán tartja, a viselkedése is ilyen, de ha feszülten, idegesen mozgatja őket, akkor vélhetően tart valamitől és kész megvédeni téged bármitől.

Az agresszió

A leginkább felismerhető viselkedése a kutyádnak az agresszió. Ilyenkor felhúzza az orrát, kimutatja a fogait, hátán felborzolja a szőrt.

Az egész testtartása arról árulkodik, hogy bármelyik pillanatban képes megtámadni a szemben álló felet, legyen az ember vagy egy másik állat.

Az érzékszervek romlása

Ha kutyád viselkedése megváltozott, nehezebben reagál az addig megszokott helyzetekre például nem figyel egyből a hívásodra, nem fut az eldobott labdáért, akkor érdemes megvizsgáltatni őt. 

Gyakran előfordul, hogy nem lát vagy hall a megfelelő módon, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül.

 

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?