KEDVENC

Elszámította magát a gólya, így úszhatja meg az életveszélyes hétvégét

Segítségért fordulnak az emberekhez a madármentők, hogy megvédhessék a telelésből túl korán visszaérkezett költöző madarakat a hétvégi brutális hidegtől.

Egy Vas megyei településről, Vassurányból már a múlt héten jelezték, hogy visszaérkezett Afrikából az első idei gólya – egyelőre egy példányt láttak, de lehet, hogy több is jött vele együtt. Az év eleji szokatlanul enyhe idő akár ok is lehetett volna a korai időzítésre, ám most kemény hideg jön – egyáltalán nem gólyáknak való időjárással.

A Mályi Természetvédelmi Egyesület felhívást tett közzé az oldalán, hogy segítsünk megvédeni a már ideérkezett gólyákat. Az elkövetkező napokban extrém hidegek lesznek, akár mínusz 15-20 fokkal. A meleghez szokott költözőmadarak tényleges életveszélyben vannak ebben az időben, mivel nem találnak megfelelő táplálékot.

 

A legnagyobb segítség, ha a gólyákat élelemhez juttatjuk, ehhez adnak instrukciókat a madárvédők, hiszen nem ehetnek meg bármit a hosszú csőrű szárnyasok.

 

Így etessük a gólyákat

A színhúst és csontos húst elfogadják, de sertéshúst TILOS nekik adni. Amit biztosan szeret és ehet a gólya, az a marha minden része, apró csíkokra vágva, csirkehús, naposcsibe, és a többi szárnyas, valamint patkány, egér és hal. A csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék a számukra, hiszen csontos és velős részeket egyaránt tartalmaz. Jó ötlet még főtt tojást adni nekik, ehhez hozzáverhetjük a tojáshéj morzsalékot is, így a kálcium utánpótlást is biztosítjuk.

Lehetőség szerint változatosan etessük a rászoruló madarat. Napi 2-3 alkalommal is meg lehet próbálni.

 

SOS figyelmeztetés!

Ha gyönge vagy röpképtelen gólyát látunk, értesítsük a hatóságokat, mert az ilyen példányok könnyen a kutyák prédájává válhatnak.

Így adhatunk meleget a gólyáknak

Nagy hó esetén érdemes 10x10 méteres területen eltúrni a havat, hogy vagy a füvet vagy a szántóföldet legalább napközben süsse a nap. A füves terület és a szántó is több meleget tud így magába szívni és ezt a gólyák is kihasználják. Jobban tudnak sütkérezni egy felmelegített részen, mint 20-30 centiméter hóban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?