KEDVENC

Az állatorvos figyelmeztet: Itt a tél, ezt minden gazdinak tudnia kell!

Sok gazdi tévesen úgy gondolja, hogy a hûvösebb idő beköszöntével már nincs szükség bolha elleni védelemre. Pedig a kutyák és a macskák télen is fertőződhetnek bolhákkal, megkérdeztük a szakembereket, mit kell pontosan tenni.

„Ha a kutya vagy a macska szokatlanul sokat nyalogatja vagy vakarja magát, nyugtalankodik, akkor mindig azt kell először ellenőriznünk, hogy nem bolhás-e. A bolhák aktívak maradnak egész évben” figyelmeztet Dr. Faluvégi András a Gizmók Állatorvosi Rendelő és Patika orvosa.

„Még fagypont alatti hőmérsékletnél is fennáll a veszély, hogy a parazitákat akaratlanul is bevisszük a lakásba, például a cipőnk talpán, ruhánkon, de más állatoktól is könnyen fertőződhet kedvencünk. Petéiket az otthon melegében, például a kisállat fekhelyébe, szőnyegekbe, kárpitokba rakják le gyorsan elszaporodnak – ezzel kellemetlen meglepetést okozva a gazdiknak, akik már nem számítottak a bolhákra késő ősszel és télen” veszi át a szót Dr. Bedi Dóra, állatorvos, általános sebész.


Mit kell tenni, ha fertőzött az állat?

Ahol bolhás kedvenc van, ott a környezet is szennyezett. Fontos tehát tudni, hogy egész évben érdemes védekezni és nem elég csak a kisállatunkra gondolni, hanem ha már kezelésről és nem megelőzésről van szó, a lakást is alaposan szükséges kitakarítani a környezetben használható irtószerekkel. Be kell fújni a szőnyegeket, kárpitokat, fekhelyeket. A fertőzött állatot érdemes a rácseppentő oldat, vagy tablettabeadás előtt alaposan megfürdetni.


Nagyobb baj is lehet belőle!

Fontos tudni, hogy a kellemetlen csípéseken kívül nagyobb gond is lehet a kis paraziták jelenlétéből! Sok kutya allergiás a bolha nyálára, melytől csúnya, fájdalmas bőrelváltozások alakulnak ki, főleg a faroktőnél. Fent említett „hot spot”-nak nevezett jelenségtől viszonylag hosszas kezeléssel lehet megszabadulni. Ráadásként a legtöbb bolha galandféreggel fertőzött, melyeket a kutya, macska elrághat (a rajtuk lévő bolhák majdnem felét lenyelik), így maga is fertőződik.

Hogyan védekezzünk?

Használjunk a megelőzéshez rácseppentő oldatot, mely lehet havi, vagy háromhavi adagolású. De vásárolhatunk nyakörvet is, melyből szintén többféle létezik. Kutyák esetén rendelkezésre áll továbbá tabletta, melyet szintén háromhavonta szükséges adni az állatnak.


Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezeket a gyógyszereket kizárólag patikában vásárolják, mert csak ezek érik el a kívánt hatást

mondja Dr. Faluvégi András.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?