Létrehozva: 2016.08.05.

A HADART Színház Süsüje Tolcsván jótékonykodott

Kétszáz rászoruló gyermek, száz család élelmezését segítette Süsü barátaival.

Több száz kiló élelmiszerrel, gyermekruhával, játékokkal és a legnépszerűbb mesejátékuk főhősével, Süsüvel érkeztek a Tolcsvai Napköziotthonos Óvodába a HADART Színház tagjai és az SOS Gyermek Alapítvány munkatársai.

Az adományt nagyon várták a falu gyermekei, hiszen ez az őszi hónapokban elegendő alapélelmet jelent számukra. Az élelmiszercsomagokat, a több ezer ruhát és játékokat Háda János, a HADART Színház alapító vezetője, valamint Fodros Iván, az SOS Gyermek Alapítvány elnöke és a Süsüt alakító színművész, Bárány Gergely adta át a kicsiknek és a családokat képviselő polgármesternek.

Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere elmondta:

Tolcsva a leghátrányosabb helyzetű, úgynevezett LHH-s besorolású település, ezért nagyon nagy segítséget jelent számukra az adomány. 

„Az óvodások, az iskolások és az idősek nappali étkeztetését az önkormányzat pályázati forrásokból igyekszik megoldani, hogy ezzel is segítse a családokat. Közel kétszáz gyermeket látunk el, sajnos bőven van helye az élelmiszernek, a ruhák pedig nagy szolgálatot tesznek majd az iskolakezdéskor. A faluban élünk a közfoglalkoztatással kombinált gazdálkodás lehetőségeivel is, hogy önellátó rendszerben termeljük meg amire a családoknak a legnagyobb szüksége van.

Minél több konyhai alapanyagot próbálunk előállítani, hogy egész évben meleg étel kerüljön a gyermekek asztalára

 – hangsúlyozta a polgármester.

Háda János, a HADART Színház alapító vezetője elmondta: 

„Másfél évvel ezelőtt a minden generáció által imádott Süsü, a sárkány című zenés mesejátékunkat hoztuk el Tolcsvára, hogy a minőségi kultúrát népszerűsítsük a falu gyermekei körében, akik soha nem láttak még színházi előadást."

Azóta is gyakran emlegeti a társulat, amikor a Királyt játszó Cs. Németh Lajos kollégánk kinézett a kulisszák mögül, meglátta a kétszáz csillogó szempárt és eleredtek a könnyei."Ezért éri meg játszani!" – jelentette ki elcsukló hangon. Akkor megfogadtuk, visszatérünk ide, hogy segíthessünk ezeknek a gyermekeknek.

Ha a test szükségleteivel foglalkozunk, a lélek is nyitott lesz a tudásra, a művészetre, mert a fizikai állapot nem hátráltatja, hogy ezekből a gyermekekből csodálatos felnőttek váljanak 

– mondta Háda János színművész, rendező. 

A hazánkban egyedülállóan infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház legfőbb társadalmi szerepvállalása, hogy a szociálisan rászorulók minden csoportjához elvigye a színházat, legyen szó siket és nagyothalló kisgyerekekről, vagy hátrányos helyzetű településeken élőkről.

Érzékenyítő programjuk a 2015/2016-os évadban 35 ezer nézőhöz, 70 helyszínre több mint 150 előadás keretében jutott el. A 2016/2017-es évadban ötödik jubileumát ünneplő HADART Színház a megalakulása óta minden évben több alkalommal szervezett és vett részt jótékonysági rendezvényen. Játszottak már koraszülött, autista gyermekek támogatásáért, a siketek és nagyothallók pedig valamennyi előadásukon szeretettel látott vendégek.

A társulat tolcsvai akciója a HADART Színházat működtető, család és iskolasegítő programokban jártas "Jármika" Jövőkép Gyermekalapítvány és az SOS Gyermek Alapítvány együttműködése révén valósulhatott meg. Fodros Iván, az SOS Gyermek Alapítvány elnöke elmondta: legfőbb céljuk a Magyarország területén élő - önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került - családok, elsősorban gyermekek támogatása. 

A hozzánk fordulóknak megoldást szeretnénk nyújtani a saját fejlesztésű, komplex problémamegoldó programjaink és közhasznú projektjeink alkalmazásával, legyen az lakhatási hajléktalanság, tartós munkanélküliség vagy egyéb probléma.

Országos gyermekvédelmi szervezet létrehozásán dolgozunk, és minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy segíthessünk” – mondta az SOS Gyermek Alapítvány elnöke.

A HADART Színház törekszik arra, hogy idén ősszel több hátrányos helyzetű településen is informatikai eszközökkel segítse a kisiskolásokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

mandiner.hu

Aggódik Washington: az oroszok és Kína után újabb országgal barátkozna Észak-Korea

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Hatalmas felfedezés a világűr egy messzi pontján, a tudósok is alig hiszik el

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-