Létrehozva: 2017.07.18.

10 étel, amit soha ne adj a kutyádnak, ha nem akarod megmérgezni

Azt hiszed, hogy mindent megehet a kutyád, amit te is szeretsz? Tévedsz! Ami neked finomság, számára végzetes lehet.

Soha ne etesd a kutyádat csokoládéval! Alapvető hiba, de sajnos nem ez az egyetlen étel, amivel veszélybe sodorhatod kedvencedet.

Mutatjuk a 10 legveszélyesebbet.

1. Csokoládé

A csokoládéban található teobromin nevű stimuláns mérgező a kutyáknak. A teobromin mennyisége a különböző csokoládéfajtákban különbözik egymástól. A keserűcsoki tartalmazza a legtöbbet, a fehér csokoládé a legkevesebbet.

A teobromin a szívet, a központi idegrendszert és a veséket károsíthatja. A tünetek a csokoládéfogyasztás után 4-24 órával később lépnek fel a kutyáknál és a csokoládé mennyisége szerint különbözőek lehetnek.

2. Szőlő

A szőlőre és a mazsolára is oda kell figyelni. Fogyasztása veszélyes lehet a kutyáknak. A baj felismerése pedig azért nehéz, mert a tünetek csak 5 nappal később jelentkeznek.

Ha szőlőt és mazsolát fogyasztott kedvenced, a veséje felmondhatja a szolgálatot. Fordulj állatorvoshoz, ha úgy tűnik, hogy a házi kedvenced szőlőt evett.

3. Alkohol

Az alkohol az emberekre is mérgező hatású. Hányást, hasmenést, csökkent koordinációt, lehangoltságot, rángást, légzési nehézségeket, kómát, sőt halált is okozhat az állat esetében.

4. Koffein

A koffeinnek hasonló a hatása, mint a csokoládénak. A kutyák éppúgy érzékenyek lehetnek a koffein hatásaira, mint az emberek. Nagy mennyiségben mérgezést okozhat.

5. Hagyma

A  kutyáknak és a macskáknak is mérgező. A nyugtalanító jelek a mérgezés után néhány nappal jelentkeznek és nem könnyen tudatosul, mi okozza az állat megbetegedését.

A hagyma minden formája beteggé teszi az állatot, beleértve a szárított, érett és főzött hagymát is, így különösen vigyázni kell a maradékok eltávolításánál.

A hagymacsalád gyomorproblémákat, bélzsugorodást okoz. Ez a vörös vérlemezek károsodásához vezet, így különösen fontos, hogy az állatokat távol tartsuk ettől az ételtől.

6. Makadámdió

A makadámdió kutyáknál gyengeséget, depressziót, remegést, hányást és a képességek csökkenését mutatja, a testhőmérséklet pedig hatására túlmelegedhet.

7. Xylit

A xylit egy mesterséges édesítőszer, amit cukor pótlására használnak, így cukormentes, diabetikus kalácsokban és diétás élelmiszerekben fordul elő. Ennek az összetevőnek a fogyasztása sok állatnál vércukorproblémákat okoz. Hatására halálos mértékben lesüllyed a vércukorszint. Már egész kis mennyiségben veszélyes lehet.

Tünetek: levertség, hányás, a koordinációs képességek elvesztése. Az állat képtelen  lábra állni és rohamai lehetnek. Halálos májbetegséghez és véralvadási zavarhoz is vezethet.

8. Főtt csont

A főtt csontok azért veszélyesek a kutyákra, mert a kis csontok törékenyek és széteshetnek. Fulladást okoznak, de az is lehet, hogy az emésztés során megakadnak és elzárják a beleket.

9. Tej

A tej és tejtermékek hányingert okozhatnak, mert a kutya szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.

10. Ibuprofen

A cukorral bevont gyógyszerek nagyon vonzók lehet a kutya számára. Ha feltételezed, hogy evett belőlük, rögtön fordulj állatorvoshoz.

Tünetek: hányás, hasmenés, gyomorvérzés, gyomorfekély és veseelégtelenség.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétmilliós női biciklivel bohóckodik Magyar Péter - fotó

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Bővült a család: Az örökbefogadás mellett döntött a TV2 sztárpárja

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-