ÉLETMÓDI

Kampány indult a tömegközlekedésen terpesztő férfiak ellen

Mindennap találkozhatsz a jelenséggel, ha utazol. A feminista szervezetek mellett egy tömegközlekedési vállalat is harcba szállt a viselkedéssel szemben.
  • Szerző: J.D.

Tömött busz vagy metrókocsi, és nincs ülőhely, mert az utastársad óriásterpeszben ül, és esze ágában sincs összehúzni magát. Ismerős a helyzet? A madridi tömegközlekedési eszközökön felbukkant egy új piktogram, amiben a viselkedés mellőzésére kérik az utasokat.

A spanyol fővárosban elhelyezett anti-férfiterpesz matricák minden járművön megtalálhatók. Nem újkeletű a dolog; New Yorkban és Japánban is találhatók hasonló piktogramok.

A matricák célja, hogy az utasok tiszteljék meg a többieket azzal, hogy másoknak is hagynak helyet.

Egy feminista csoport azonban azt mondja, a terpeszülés akkor sem elfogadható, ha kevesen vannak a járműveken, ugyanis a testtartás kihívó, férfidominanciát fejez ki, és semmibe veszi a hölgy utasokat. Ezzel kapcsolatban a szervezet 11.000 aláírást gyűjtött össze, és petíciót nyújtott be a kormánynak.

Arra hivatkoznak, hogy sok nő azért utazik kényelmetlenül, mert nem férnek el a terpeszben ülő férfiak lábától, ráadásul a kihívó, domináns terpesz miatt kényelmetlenül érzik magukat. Abban reménykednek, hogy a matricák felhívják a figyelmet a jelenségre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?