ÉLETMÓDI

Jósold meg a jövőd karácsonykor! Így kezdj hozzá!

Tudtad, hogy a karácsonyhoz babonák és jóslások is köthetők? Ideje, hogy kipróbáld őket te is az idén!
címkék:
  • Szerző: FÁB

A karácsony nemcsak vallási ünnep vagy éppen a szeretet ünnepe, hanem a népi babonák szerint komoly varázserővel bír.
A most következő régi jóslások és varázslatok főleg szerelmi jellegűek, de azért akad köztük néhány más témájú is. Ma már nyilván megmosolyogtatóan hatnak, de ki tudja... hátha van bennük valami!

Szerelem

Ha a lány almát eszik, és közben kiáll a kapuba, az első férfi, akit meglát és elsétál előtte, a leendő hitvese lesz.

Ha az eladósorban lévő lány az éjféli misére harangozáskor a szoba közepe felé kezd söpörni, majd megteríti az asztalt, tányért és evőeszközt rak rá, ezután pedig ingben és mezítláb háromszor megkerüli a házat, akkor meglátja a leendő urát.

A fentieknél manapság is könnyebben kivitelezhető az a jóslás, mely szerint karácsony estéjén 11 óra és éjfél közt meztelenre kell vetkőzni, fejünket forrásban lévő víz fölé hajtani, és megfigyelni a felszálló buborékokat. Ha csak egy buborékot látsz, akkor a következő évben férjhez mész, ha viszont sokat, akkor sok szeretőd lesz.

Megmondják a jövőt a gombócok is. A nyers tésztába 1-1 cédulát kell gyúrni, rajta 1-1 férfinévvel. Összesen lányonként 3 darab gombóc készül, ebből kettőben férfinév szerepel, de kell, hogy egy cédula nélküli gombóc is a forró vízbe kerüljön. Az elsőként víz tetejére úszó gombócot kell forrás után megnézni. Az lesz a férjed neve, ami a cetlin szerepel - ha viszont üres gombóc lett az első, mely a felszínre úszott, akkor a következő évben sem mész férjhez.

Egyéb babonák

Karácsonykor nem szabad semmit kölcsönadni, a korábban kölcsönadott dolgokat pedig vissza kell addigra kérni, különben nyomuk vész.

Karácsonykor családi szokás a diótörés is. Akinek a feltört diója egészséges, arra egészség vár a következő évben. Aki beteg diót talál, arra betegeskedés vár.

Ha karácsonykor víz ömlik a lábunk elé, akkor gyermek születik a háznál.

Azért fontos a karácsonyi nagytakarítás, akárcsak az is, hogy december 24-én délelőtt kisöpörjük a házat, mert a babona szerint beköltözik az ördög oda, ahol kosz marad.

A szép öltözék családi békét hoz, de nem szabad új ruhát felvenni, mert akkor balszerencse ér majd.

A bőséges lakoma azt jelzi, hogy a család a következő évben jómódban fog majd élni.

A megtisztított hal pikkelye elrakva a tárcádba pénzt hoz majd a jövő évben, az asztalról összegyűjtött és eltett morzsa pedig megóvja a családot a betegségtől.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?