Létrehozva: 2019.09.19.

Jó bort választani másképp is lehet! De hogyan?

A híres borvidékek árnyékában méltatlanul feledésbe merült kis Neszmélyi borvidéken jártunk, és óriási élménnyel lettünk gazdagabbak.

Szerző RIPOST

Sokan még mindig tanácstalanul állnak a szupermarketek polcai előtt, azon töprengve, hogy melyik magyar bort is emeljék le. Többnyire végül az ár alapján választanak, és bizony sokszor csalódnak.

 

Egészen más a helyzet azonban, ha valaki már járt egy borvidéken, és személyesen is találkozott magával a borásszal, módja volt megkóstolni a pincészet borait, és eldönteni, melyik bor áll az ízléséhez legközelebb. Ezért is indította útjára a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős részlege a „Magyar Bor Személyesen” programot, ami a borkedvelőket arra biztatja, hogy járja be a hazai borvidékeket és ne csak a legismertebbeket.

Felfedezésre váró Neszmély

Utunk ezúttal a Neszmélyi borvidékre vezetett, melynek rangja, hírneve kissé elsikkadt a viharos évszázadokban. Pedig már a XIII. században királyi udvarokba szállítottak innen bort, és a XIX. században a komáromi polgári étkezések mellé nem hiányozhatott neszmélyi bor. Hosszú ideig Neszmély nem is volt önálló borvidék, ám az 1970-es évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, elsősorban a Dunára néző hegyek domboldalain, ismét önálló borvidék lett, ahol ma már összesen több mint 1000 hektáron folyik szőlőtermesztés, így a Neszmélyi Borút egyesülethez tartozó 16 település kisebb-nagyobb pincészeteiben egyre izgalmasabb borok készülnek. Ez a borvidék inkább az élénk savú fehérbort szeretőknek kedvez; az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok.

 

Első állomásunk Baj, a Turay család pincészete, melynek ősi pincéjét még a kapucinusok építették. Mindössze 4 hektáron gazdálkodnak, ám a család története a szőlőtermesztésben, és a borkészítésben egészen a XVII. századig nyúlik vissza. A pincénél járva nem csupán fehér borokat kóstolhatunk, hanem szép savú vörösöket, sőt pezsgőt is.

Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatot egy szőlész-borász tulajdonos pár alakította ki 2008-ban. Nyíltan vallják magukat „kísérletező borászatnak”, hiszen céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét. Elsősorban „reduktív” jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fahordós fehér és vörösborok is.

Pixabay

Hilltop, a borvidék zászlóshajója

Nem túlzás azt állítani, hogy a borvidék újkori hírnevét a Hilltop pincészet alapozta meg Neszmélyen, melyet éppen 26 éve alapítottak, és tavaly az Év Pincészetének is választottak. Jó értelemben vett nagyüzemi borászatba érkezünk, hiszen 400 hektárról szüretelik a szőlőt minden évben, melynek feldolgozása elképzelhetetlen lenne a legkorszerűbb logisztika és technológia nélkül. A személyes közreműködés azonban így sem marad el, hiszen Kamocsay Ákos tulajdonos-főborász szeme és keze ott van a „vezérlő panelek” minden gombján. Az évről-évre megbízható, egyenletes minőség eredménye az is, hogy, aki Hilltop bort emel le a polcról, az garantáltan nem csalódik.

 

Sajátos borkóstolás Kesztölcön

A finom borok mellé egészen egyedi hangulatú programok résztvevői lehetnek azok, akik a kesztölci Szivek pincészetbe ellátogatnak. Családi borászat, melyet az apa és két fia visz, akik már sokadik generációként folytatják, amit őseik még a XIX. században elkezdtek.

Nevükkel alliterálva szívüket, lelküket beleadják a szőlőművelésbe, a borkészítésbe és a vendéglátásba. Akár egy hétvégét is el lehet tölteni náluk, hiszen a szőlők között sátrakat is fel lehet állítani, este fent a hegyen bográcsban készülnek a finom falatok, ébredés után pedig a reggeli is a hegyen fogadja a vendégeket.

Érdemes tehát személyesen is ellátogatni a pincészetekbe, felfedezni közben a táj szépségét, történelmi emlékeit. Ráadásul a finom borok mellett a borászokkal való találkozás különleges élményt jelent.

 

A Neszmélyi borvidékről bővebben itt olvashatsz.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

magyarnemzet.hu

Meghozták a döntést, lezárják Budapest egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!