ÚTISÚGÓ

Jó bort választani másképp is lehet! De hogyan?

A híres borvidékek árnyékában méltatlanul feledésbe merült kis Neszmélyi borvidéken jártunk, és óriási élménnyel lettünk gazdagabbak.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Sokan még mindig tanácstalanul állnak a szupermarketek polcai előtt, azon töprengve, hogy melyik magyar bort is emeljék le. Többnyire végül az ár alapján választanak, és bizony sokszor csalódnak.

Egészen más a helyzet azonban, ha valaki már járt egy borvidéken, és személyesen is találkozott magával a borásszal, módja volt megkóstolni a pincészet borait, és eldönteni, melyik bor áll az ízléséhez legközelebb. Ezért is indította útjára a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős részlege a „Magyar Bor Személyesen” programot, ami a borkedvelőket arra biztatja, hogy járja be a hazai borvidékeket és ne csak a legismertebbeket.

Felfedezésre váró Neszmély

Utunk ezúttal a Neszmélyi borvidékre vezetett, melynek rangja, hírneve kissé elsikkadt a viharos évszázadokban. Pedig már a XIII. században királyi udvarokba szállítottak innen bort, és a XIX. században a komáromi polgári étkezések mellé nem hiányozhatott neszmélyi bor. Hosszú ideig Neszmély nem is volt önálló borvidék, ám az 1970-es évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, elsősorban a Dunára néző hegyek domboldalain, ismét önálló borvidék lett, ahol ma már összesen több mint 1000 hektáron folyik szőlőtermesztés, így a Neszmélyi Borút egyesülethez tartozó 16 település kisebb-nagyobb pincészeteiben egyre izgalmasabb borok készülnek. Ez a borvidék inkább az élénk savú fehérbort szeretőknek kedvez; az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok.

Első állomásunk Baj, a Turay család pincészete, melynek ősi pincéjét még a kapucinusok építették. Mindössze 4 hektáron gazdálkodnak, ám a család története a szőlőtermesztésben, és a borkészítésben egészen a XVII. századig nyúlik vissza. A pincénél járva nem csupán fehér borokat kóstolhatunk, hanem szép savú vörösöket, sőt pezsgőt is.

Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatot egy szőlész-borász tulajdonos pár alakította ki 2008-ban. Nyíltan vallják magukat „kísérletező borászatnak”, hiszen céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét. Elsősorban „reduktív” jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fahordós fehér és vörösborok is.

Hilltop, a borvidék zászlóshajója

Nem túlzás azt állítani, hogy a borvidék újkori hírnevét a Hilltop pincészet alapozta meg Neszmélyen, melyet éppen 26 éve alapítottak, és tavaly az Év Pincészetének is választottak. Jó értelemben vett nagyüzemi borászatba érkezünk, hiszen 400 hektárról szüretelik a szőlőt minden évben, melynek feldolgozása elképzelhetetlen lenne a legkorszerűbb logisztika és technológia nélkül. A személyes közreműködés azonban így sem marad el, hiszen Kamocsay Ákos tulajdonos-főborász szeme és keze ott van a „vezérlő panelek” minden gombján. Az évről-évre megbízható, egyenletes minőség eredménye az is, hogy, aki Hilltop bort emel le a polcról, az garantáltan nem csalódik.

Sajátos borkóstolás Kesztölcön

A finom borok mellé egészen egyedi hangulatú programok résztvevői lehetnek azok, akik a kesztölci Szivek pincészetbe ellátogatnak. Családi borászat, melyet az apa és két fia visz, akik már sokadik generációként folytatják, amit őseik még a XIX. században elkezdtek.

Nevükkel alliterálva szívüket, lelküket beleadják a szőlőművelésbe, a borkészítésbe és a vendéglátásba. Akár egy hétvégét is el lehet tölteni náluk, hiszen a szőlők között sátrakat is fel lehet állítani, este fent a hegyen bográcsban készülnek a finom falatok, ébredés után pedig a reggeli is a hegyen fogadja a vendégeket.

Érdemes tehát személyesen is ellátogatni a pincészetekbe, felfedezni közben a táj szépségét, történelmi emlékeit. Ráadásul a finom borok mellett a borászokkal való találkozás különleges élményt jelent.

 

A Neszmélyi borvidékről bővebben itt olvashatsz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?