MEDICINA

Itt a szülés új módszere: Elképesztő, mit művelnek a nők

Egy walesi kórházban új módszerrel csillapítják a szülő nők fájdalmát. Vajon ez a megoldás jó alternatíva lehet az epidurális érzéstelenítés mellett?

Egy walesi állami kórház a virtuális valóságba vezeti a náluk szülő nőket. A VR-szemüvegeken keresztül a vajúdó anyák megnyugtató természeti képeket nézhetnek, miközben nyugtató zenét hallgatnak, hogy a relaxációs élmény elterelje a figyelmüket a szülés fájdalmáról. A 7 perces relaxáció során az anyukák nézhetik az Északi Fény változásait, sétálhatnak a Mars felszínén, vagy akár pingvinek, bölények között. Az eddigi eredmények között a VR-élmény fájdalomcsillapító hatása akár 45 percig is kitarthat.

Szules 01

Fotó: Pixabay.com

Az illetékesek szerint, ha sikeres lesz a kísérlet, ezt a fájdalomcsillapítási módszert más walesi kórházakban is alkalmazni fogják. Azoknak, akik nem akarnak epidurális érzéstelenítést a szülés során, a vízben szülés és egyéb természetes módszerek mellett akár ez az eljárás is felmerülhet jó alternatívaként a fájdalmak enyhítésére. A VR-élményt azoknál is alkalmazni szeretnék, akik korábban traumatikus szülésélményt éltek át. A kórház hamarosan kikérdezi az így szült anyukákat – eddig csupa jó visszajelzést kaptak, és úgy tűnik, hogy az édesanyák körében a tengerparti jelenetek voltak a legnépszerűbbek, de a bölénycsodát is kedvelték.

Szules 02

Fotó: Pixabay.com

Amerikában már kipróbálták a módszert, és szintén jó visszajelzéseket kaptak. Az édesanyák szerint azonban ez a módszer sem való mindenkinek, így fontos, hogy a szülő nők választhassanak a kedvükre való fájdalomcsillapítási eljárások közül.

És ezeket olvastad már?