FAZÉK

Itt a szezonja: Sósan és édesen is zseniális a körte

A körte szerencsére egy megfizethető őszi gyümölcs, így bátran kísérletezhetünk ezzel a különleges ízű finomsággal. Íme, három egyszerű recept.
címkék:

1. Körtesaláta


Fotó: 123 rf

Hozzávalók:

  • 2 db körte, apró kockára vágva
  • 1 zacskó rukkola, vagy saláta levél rukkolával összekeverve
  • 1/2 bögre dió
  • 10 dkg kéksajt

Öntet:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/4 bögre citromlé
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Pirítsuk meg a diót egy kevés olíva olajon serpenyőben.

2. Keverjük össze egy tálban a salátát, rukkolát, apróra vágott körtét és sajtot. Ha kész a dió, szórjuk a tetejére.

3. Egy pohárba keverjük össze az öntet hozzávalóit és locsoljuk meg vele a salátát.

Jó étvágyat!

2. Körtés pizza


Fotó: 123 RF

Hozzávalók:

Pizzatészta:

  • 500 g finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • ízlés szerint só

Feltét:

  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 ek. mustár
  • 3 bazsalikomlevél
  • 1/4 csésze fehérbor ecet
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 2 db körte
  • 15 dkg rokfort sajt
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • pirított dió, kesudió, magvak ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés:

1. A langyos víz felébe morzsoljuk el az élesztőt, kavarjuk össze. Adjunk hozzá két evőkanál lisztet, és hagyjuk 15 percig érni, amíg habos nem lesz a teteje.

2. Ezután a liszthez öntsük hozzá a kovászt, a maradék vizet és az olívaolajat, majd alaposan dolgozzuk össze a tésztát.

3. Végül tegyük lisztezett deszkára és még gyúrjuk 10 percig. Szedjük a tésztát 2-3 részre, majd a formáljunk belőlük zsemléket, és 45 percig letakarva hagyjuk kelni. Ha letelt az idő egyenként gyúrjuk át a gombócokat, és újabb 45 percig pihentessük. Közben készítsük el a feltétet.

4. A fokhagymát, a mustárt, a bazsalikomot és az ecetet robotgépben turmixoljuk össze, tegyük hozzá az olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal.

5. A tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg a fokhagymás szósszal, tegyük rá a körtét, mozzarellát és a magokat. 220 fokon előmelegített sütőben süssük barnára. Mielőtt a tészta teljesen megsülne, rakjuk rá a kék sajtot is.

Jó étvágyat!

3. Csokis körtetorta


Fotó: 123 RF

Hozzávalók:

  • 2-3 puhább körte
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl meleg víz
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • vaj és liszt a formához

Mázhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4-5 dkg kakaópor

Elkészítés:

1. A tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki!

2. Keverjük simára a meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot öntsük össze, adjuk hozzá a kakaós péphez, majd végül a tejfölt és a tojást is keverjük bele.

3. Az így kapott masszát töltsük a tortaformába, és nyomkodjuk bele a meghámozott, apróra vágott körtéket. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd 160 fokra vegyük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig süssük!

4. A csokimáz hozzávalóit kis lángon addig keverjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Nem kell teljesen felmelegíteni. Ha kihűlt, kenjük a torta tetejére.

 

 

címkék: