OTTHONKA

Íme egy virág, ami akkor szép, ha nem öntözöd

Ennyire tökéletes növénnyel, gyönyörűen ragyogó levelekkel nem gyakran találkozol, a virágai pedig mintha porcelánból készültek volna, ametisztként csillogó középponttal. Most eláruljuk, melyik ez a csodanövény és azt is, hogy kell gondozni.
címkék:

A viaszvirág, más néven Mária könnye vastag, fényes, sötétzöld levelű kúszónövény, amelyet egyedei megjelenésének köszönhetően hosszú ideje a legnépszerűbb szobanövények között tartanak számon. Kerek, tömött csoportokban nyíló porcelánszerű, csillag formájú, viasz hatású hófehér virágai kellemesen finom illatot árasztanak. Napos ablakba állítva a levelek igen dekoratívnak hatnak, és igazi lakásdíszként használhatod ezt a növényt.

Fotó: 123RF

A virágai a természet legcsodálatosabb alkotásai közé tartoznak: mintha elefántcsontból vagy porcelánból lennének, vörös rubinként vagy ametisztként csillogó középponttal. A virágoknak jellegzetes, kellemes, mézre emlékeztető illatuk van. Az ötágú, dupla viaszcsillagok geometriailag annyira tökéletesek, hogy azt a hatást keltik, mintha mesterséges alkotás lenne. Akik először látnak viaszvirágot, általában kellemesen meg is lepődnek, hogy a virágok valódiak. Nincs szüksége különösebb kényeztetésre, általában minden meleg helyen jól érzi magát. Mivel kúszónövény a száraikon található gyökérkezdemények segítségével kapaszkodnak növekedés közben, és sűrű szövevényt alkotnak, általában különösebb beavatkozás nélkül szép, kosárszerű formát hoznak létre.

Amire igazán figyelni kell:

1. Fényviszonyok

Egy délre néző ablak ideális hely a számára, annak ellenére hogy nem igényli a közvetlen tűző napfényt, azonban az ablaktól távolabb már nem érezné jól magát. Árnyékos helyen tartva a virágzás elmaradhat.

Fotó: 123RF

2. Ültetőközeg

A nyirkos, jó vízelvezetésű, laza talaj – némi perlittel kiegészített fokföldi ibolya ültetőkeverék – megfelelő a viaszvirág tartásához.

3. Öntözés

Tavasszal és nyáron mindig tartsd a növény földjét nedvesen, télen pedig nagyrészt szárazan, de csak annyira, hogy a levelek ne zsugorodjanak össze a vízhiánytól. A különösen száraz térben tartott növénynek gyakoribb öntözésre van szüksége, de ha azt szeretnénk, hogy virágozzon, hagyjuk „kiszáradni” és csak kevés vízzel öntözzük. Sohasem szabad, hogy a táljában álljon a víz.

A gondoskodást gyönyörű virágokkal fogja meghálálni!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?