ÚTISÚGÓ

Íme, a legszebb őszi kirándulóhelyek, ezt látnod kell!

Használd ki a kellemes őszi időjárást. Gyönyörű helyek rejtőznek hazánkban, összegyűjtöttünk néhány titokzatos, elbűvölő szépségű barlangot. Gyerünk, ki a természetbe!

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?
  1. Szelim-barlang

Fotó: MTI

Az egyik legismertebb hazai barlangunk. Hatalmas méretű szájának látképe szorosan összekapcsolódott a Tatabánya fölé magasodó Turul szobor látványával. A barlang egy őskori lelőhely, amelynek a kitöltéséből több őskori kultúra leletei kerültek elő. Ősemberek helyének a maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak itt fel. A tatárjárás korából származó, emberi csontokat is találtak ebben a barlangban. A legújabb kutatások szerint innen származik a Magyarországon talált, legrégebbi, mintegy 200 000 éves olyan lelet, amely már az ember jelenlétére utal.

2. Aggteleki cseppkőbarlang

Fotó: MTI

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye, a változatos formakincsű Baradla-barlang – vagy hétköznapi nevén az aggteleki cseppkőbarlang – 1995-től már az UNESCO világörökség része. A több mint 25 kilométernyi barlangrendszer a szomszédos Szlovákiába is átnyúlik. Hazánkban három bejáratából indulhatunk egy-egy vezetett túrára a kiépített járatokon, de ha kedvet kapunk, akár overallba öltözve, sisakkal és fejlámpával felszerelkezve, kúszva-mászva is bekalandozhatunk egy-egy szakaszt szakképzett barlangászok segítségével.

3. Pál-völgyi-barlang

Fotó: wikipedia.hu

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el minden idelátogatót.

4. Csodabogyós-barlang

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A fokozottan védett balatonedericsi Csodabogyós-barlang Magyarország kilencedik leghosszabb barlangja, és 393-as tengerszint feletti magasságával a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét is képzi. Nevét egy, a bejárat mellett is fellelhető csodabogyó cserjéről kapta. A hat kilométer hosszú járatait a földmozgások alakították, így igen sok természetes terem és akna fedezhető fel benne.

5. Kecske-lyuk

Fotó: Szenti Tamás-hu.wikipedia

A Kecske-lyuk a Bükk-hegységben, a Miskolc-Diósgyőrtől nyugatra húzódó Forrás-völgyben, a városhatártól mindössze 1 km-re, a Király-kúttól kb. 200 m-re nyílik. Nevét a Nagy 6 méter magas és 6 méter széles háromszög alakú bejáratáról kapta. Bejárati csarnoka régen az állatok nyári istállója, delelőhelye volt. Innen eredhet neve is. Népszerű kirándulóhely könnyű megközelíthetősége miatt. Földtani és biológiailag jelentőség üregrendszere 480 méter hossza nyúlik el, nagyjából 23 méteres mélységbe, 256 méter tengerszint feletti magasságon. A barlang 100 méterig utcai ruhában is járható. Körültekintéssel szabadon látogatható. Fokozottan védett, jelentős létszámú denevérkolónia kedvelt tartózkodási helye.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?