kulcsár edina
Ez a csokoládés mousse valami egészen fenséges. Rabjává válsz, és nem tudsz vele betelni.
Ez a krémes, lágy, édes és könnyű csokoládés finomság gyorsan és egyszerűen készül el, de bearanyozza majd téli estéidet. Burkolózz egy puha, meleg takaróba, gyújts meg néhány illatgyertyát, dőlj hátra kényelmesen a kanapén, és élvezd, ahogyan és szétolvad a szádban ez csodás édesség!
225 gramm étcsokoládé (legalább 60%-os kakaótartalmú) apróra vágva
5 evőkanál víz
2 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál rum vagy konyak (lehet aroma is)
1 teáskanál instant kávé
2 tojás
2 evőkanál cukor
csipet só
250 ml magas zsírtartalmú főzőtejszín
1. A csokoládét, a vizet, a kakaóport, a rumot és a kávéport keverd össze egy közepes tálban.
2. A tálat helyezd egy serpenyőbe, melyet kb 1 ujjnyi magasan megtöltesz vízzel. Kevergesd addig a vízfürdő fölött a tál tartalmát, amíg a csoki megolvad és sima lesz, majd vedd le a hőről.
3. Egy másik tálban habosítsd fel a tojások sárgáját 1,5 evőkanál cukorral és a pici sóval. Öntsd hozzá az olvasztott csokoládés keveréket és alaposan dolgozd össze.
4. Engedd hűlni pár percig a krémet, míg nagyjából szobahőmérsékletű lesz, legfeljebb annál kicsivel melegebb.
5. A tojások fehérjét verd habbá, add hozzá a maradék (0,5 evőkanál) cukrot. A habot óvatosan, fokozatosan add hozzá a csokoládés krémhez. Laza mozdulatokkal keverd össze.
6. A tejszínt habverővel először közepes sebességgel verd fél percig, majd növeld magasabbra a sebességet és verd további 15-20 másodpercig. Óvatosan forgasd bele ezt is a krémbe.
7. A krémet ezután fedd le és tedd a hűtőbe néhány órára, amíg megdermed.
Tejszínhabbal és csokoládéforgácsokkal díszítsd a tetejét, amikor elfogyasztod. Sok ideig biztosan nem fog belőle maradni, a tojások miatt viszont azt javasoljuk, fogyaszd el körülbelül 24 órán belül.