kulcsár edina
Rúgd fel a hagyományokat! Ha unja már a család halászlét, ne habozz változtatni! Idén készíts harcsakrémlevest! Ez a könnyû, pikáns leves nagy kedvenc lehet. És mindössze fél óra alatt elkészítheted!
Ne erőltesd a halászlét, csak azért, mert karácsonykor az a szokás. Ha unja már a család, vagy nem is igazán szereti, próbálj ki valami egészen újat. A krémes harcsaleves totálisan más, mint a hagyományos halászlé!
Új megjelenés, új ízek, csodás illatok, pompás karácsonyi előétel!
Igény szerint, vagy ha allergiás is van a családban, könnyítheted tovább azzal, hogy tejszín helyett kókusztejjel készíted.
Betétnek használhatsz pirított zsemlekockát is hozzá, de sokkal pikánsabb egy kis zöld citrommal.
300 g törpeharcsa filé
1 póréhagyma fehér része felkarikázva
1 sárgarépa
1 paszternák (v. petrezselyemgyökér)
3 szál zeller
1 gerezd fokhagyma
1 deci száraz fehér bor
200 g tejszín (vagy sűrű kókusztej)
1 kávéskanál só
½ kávéskanál fehér bors
1 liter zöldség alaplé
1 kisebb babérlevél (vagy 1 lime levél, ha a kókusztejjel készíted)
20 g vaj
2 db zöld citrom
1 dl extra szűz olíva olaj
só, fehér bors, egy lime levél
friss kakukkfű
Ezt egy nappal előtte ildomos elkészíteni, hogy kellőképpen összeérjen az íze. Nagyon vékony szeletekre vágd fel a citromokat. Rétegezd a sóval és a borssal, öntsd fel az olívával és a lime levével. tedd rá a kakukkfüvet, és légmentes dobozban tedd a hűtőbe.
A vajat olvaszd fel egy lábosban, pirítsd le rajta a póréhagymát, majd add hozzá a fokhagymát.
Tedd rá a felkockázott harcsahúst, és pirítsd, amíg kifehéredik.
Öntsd fel a borral, és forrald össze.
Add hozzá a felaprított zöldségeket, sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, fedd le, és legalább 5 percig párold.
Öntsd fel a zöldség alaplével, és főzd teljesen puhára. Mikor minden teljesen megfőtt benne, egy botmixerrel turmixold simára. Keverd hozzá a tejszínt (vagy a kókusztejet).
Tálaláskor frissen tedd a tányérokra a pácolt citrom karikákat.
És kész is a család új, kedvenc karácsonyi levese.
(Forrás: Kétcicakonyhája.blog.hu)