Létrehozva: 2020.05.29.

Így győzte le a spanyol csupaszcsigát a bátaszéki háziasszony

Örülhet az, aki még nem találkozott a narancssárga házatlan puhatestűvel a kertjében. Mert ahol a spanyol csupaszcsiga felbukkan, ott szó szerint kő kövön nem marad. Mindent felzabál a műanyagon és az üvegen kívül.

A Bátaszéken élő Bodonyné Csibi Anna négy évvel ezelőtt találkozott a kertjében spanyol csigával.

Spanyol csupaszcsiga (Forrás: Biokontroll Hungary)

Először csak egy-két példány bújt elő esténként az eldugott részekből – ekkor még ámulva vizsgálgatta, miféle csodát alkotott a természet a rikító színű, izmos csiga formájában. Következő évben már több csiga volt, sőt, mire eljött az ősz, számuk zavaró lett.

 

Undorító kerti terminátor

A következő tavaszon Anna már úgy indította a kerti szezont, hogy intenzíven védekezni fog a hívatlan betolakodók ellen. „Igyekeztem információhoz jutni, hogy mitévő legyek, de csak ijesztő dolgokat tudtam meg. A spanyol csiga kártékony invazív faj, rendkívüli gyorsasággal hódít meg új területeket. Ráadásul hímnős, az egyedek saját magukat termékenyítik meg és egy szezon alatt több száz tojást raknak. Nem is csoda, hogy nálunk a kertben is villámgyorsan elszabadult a pokol. Mindenütt csiga volt! Csiga, csiga hátán. Ekkor már egyáltalán nem szépnek láttam, hanem undorító, agresszív, elpusztíthatatlan terminátornak” – fakad ki Anna elkeseredetten a helyzetet vázolva.

A spanyol csiga étvágya hatalmas: kíméletlenül mindent felzabál (Forrás: Wikipédia)

 

Spanyol csiga: inváziós károkozó A spanyol csupaszcsiga inváziós károkozó állatfaj, mely néhány évtized alatt Európa legtöbb országába eljutott, terjedése az utóbbi húsz évben vált intenzívebbé. Magyarországon legelőször Sopronban észlelték 1985-ben, azóta az egész ország területét érinti a fertőzöttség. A spanyolcsiga a nedves területet kedveli. A tormanövény hatalmas leveleiért rajong. Figyelem! Borzasztó gyorsan szaporodik, aki észleli, azonnal kezdje el az irtást!

Nehogy már a sört is benyelje a csiga!

Majd sorolni kezdi, mi mindent próbáltak már meg a termés mentése, azaz a csigák eltávolítása érdekében. Legelőször környezetbarát módon próbálkoztak, például morzsolt tojáshéjjal. Ám a spanyolcsiga rá se hederített. Hatékonynak bizonyult viszont a sörcsapda, hullottak a csupaszok, de a ház ura egy ponton azt mondta, a sör neki kell, a csigákat mással kell irtani. Ekkor jött a konyhasó, mely működött ugyan, de a végtelenségig nem lehet sózni a termőterületet, hiszen a növények is kipusztulnak. A csigaölő granulátummal ugyanez volt a helyzet: hogy lehetne folyamatosan vegyszerezni ott, ahol a répa, a zsenge borsó gyerekek tányérjába kerül? Végső elkeseredésében Anna és férje, a lányuk illetve még anyósa is puszta kézzel és lapáttal nejlonzacskóba gyűjtötte a spanyol csigát.

Fotó: MTI

„Gyomorforgató egy munka. A csigák izmosak, erősek és a talprészükön guszustalanul nyálasok. Senkinek nem kívánok ilyen társaságot a kertbe!”

A megoldás: indiai futó kacsa!

Már majdnem teljesen reménytelenné vált a helyzet, amikor jött az isteni szikra. Létezik ugyanis egy madárfaj, amelyik imádja a meztelencsigát, a legjobb étvággyal kapkodja fel a földről, amennyit csak lát. Ez a rendkívül hasznos szárnyas pedig nem más, mint az indiai futó kacsa, egy ismerős tanácsára Annáék is beszereztek három tojót és egy gúnárt.

Mindig legyen elegendő friss vizük! (Fotó: Bodonyné Csibi Anna)

„Tátott szájjal néztük, ahogy a kacsák szélsebesen végigviharzottak a kerten és összeszedték az összes csigát – emlékszik az első alkalomra a bátaszéki háziasszony. – Döbbenet, de tényleg csak a csigákat ették, tévedhetetlenül. Hálát adtunk az égnek, hogy létezik ilyen! Amióta velünk vannak a kacsák, normalizálódott a helyzet a kertben.

Futókacsák bevetésben. Csiga itt nem marad egy szem se! (Fotó: Bodonyné Csibi Anna)

Valóságos bio-talajfertőtlenítők!

A futó kacsát elkülönítve kell tartani, naponta egyszer vagy kétszer engedik ki őket. „Ha végeztek a csigákkal, mennek vissza a ketrecükbe, mert nagyon falánkak, nem szabad megvárni, hogy a veteményben garázdálkodjanak, mert szeretik a növényeket is. Megfigyeltük, hogy rengeteg vizet igényelnek, ez persze érthető, hiszen a spanyol csiga nehéz táplálék. Épp ezért mi mindennap szemes kukoricát is adunk nekik, és olykor kenyeret is, de ez utóbbi számukra csemege. A futó kacsa húsa nem jó, tehát kizárólag a csigák eltüntetése miatt szokás tartani. Ősszel a felásás után övék a kert, lefúrnak a puha földbe és kiszedik az egyéb kártevőket is. Valóságos bio talajfetőtlenítők! „ – magyarázza Anna.

A futó kacsa bőven rak tojást. Költés után viszont nem jó szülő, onnantól kezdve a gazda neveli a fiókákat. (Fotó: Bodonyné Csibi Anna)

”Mi nagyon megszerettük őket, igazi fazonok! Fantasztikus segítségünk lett a kis csapat. Most már tojnak is nálunk és fiókákat nevelünk.

A futókacsa fiókák olyanok, mint a kis pingvinek, csak gyorsabbak. Hamar tanulnak. Okosak, félősek. (Fotó: Bodonyné Csibi Anna)

Meggyőződésünk, hogy ameddig a spanyol csiga tombol Magyarországon, máshol is szükség lesz indiai futókacsára.”

Anna mára a spanyol csiga és a futó kacsa szakértője lett. Szívesen segít bárkinek, aki hasonló problémával küzd. (Fotó: Bodonyné Csibi Anna)

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

travelo.hu

Videó: Cuki vidra fürdőzött a Balatonban

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Azt hitték, hogy csak lusta a tesi órákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!