Létrehozva: 2020.01.05.

Így add le a plusz kilókat tartósan és hatékonyan

Ha ezt betartod, akkor fogyásod garantált lesz!

Akár azok közé tartozol, akik újévi fogadalomként vágnak neki a diétának, akár csak úgy érzed, hogy jó volna kicsit leadni a karácsonyi kilókból, mindenképpen hasznos segítséggel szolgálunk. A szakértők összefoglalták, mik a legfontosabb lépések, melyek látványos, tartós és tényleg működő megoldást nyújtanak a célod eléréséhez.

Mediterrán étrend

Az úgynevezett mediterrán diéta az, amely a szakértők szerint egyedüliként bizonyított a hatékony fogyásban, és amely tudományosan is alátámasztott diétaként működik. A titka nem más, mint az, hogy étrended alapvetően gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából, sovány, fehér húsokból áll, amelyeket alkalmanként egészít csak ki némi vörös hús. Hasznos eleme ennek az étrendnek az olajbogyó és a növényi olajok. Ha így táplálkozol, akkor sok finom ízt élvezhetsz ki, ugyanakkor nem csak fogyásodat segíti elő, de csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is szervezetedben.

Félre a feldolgozott élelmiszerekkel

Nem csupán a finomított cukrot érdemes száműzni az étrendedből, hanem minél több olyan ételt, amely feldolgozott élelmiszer. Ilyen például a felvágottak nagy része is, nem beszélve a konzervekről. És bizony azt is hasznos szem előtt tartanod, hogy amikor az egészségre koncentrálva megvásárolsz egy-egy húst helyettesítő, de növényi alapú élelmiszert, akkor nem biztos, hogy jól jársz. Attól ugyanis, hogy növényi alapú, még nem feltétlenül egészséges: lehetséges, hogy tele van nem kívánt adalékkal. Érdemes tehát megnézed alaposan a címkéjét. De mindez a fogyásod szempontjából is fontos: minél természetesebb és tisztább összetételű alapanyagokat választasz, annál jobban tehermentesíted szervezeted, így segítve anyagcseréd és egészséges emésztésed, mely fontos feltétele az ideális testsúly elérésének és megőrzésének is.

Az étkezés fontosabb, mint az edzés

Félreértés ne essék, egy pillanatig sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy sportolj, sőt! Viszont a fogyáshoz nem elegendő pusztán a testmozgás beépítése. Az étkezés ebből a szempontból többet számít. Tulajdonképpen leegyszerűsíthető egészen szűkszavú útmutatással is a fogyás biztos receptje: egyél mindenből csak feleannyit, mint korábban, helyettesítsd tiszta és egészséges alapanyagokkal étrended kritikus pontjait, és a fogyás beindul magától!

A szénhidrát nem ellenség

A cukorról már volt szó, és említettük, hogy mindenképpen fontos jelentősen csökkentened, akár teljesen száműznöd azt. De nem minden szénhidrát ellenség! A problémát a finomított szénhidrátok okozzák, mint például a cukor mellett a fehér kenyér, a sütemények és így tovább. A teljes kiőrlésű gabonákkal, a zöldségekkel, a gyümölcsökkel vagy például a barna rizzsel nincsen semmi gond, hanem nyugodtan fogyaszthatod.

Minden mozgás számít

Bár a fogyás nagy részét valóban az étkezés teszi ki, a mozgás nagyon is számít! Nem a hirtelen és azonnali súlyvesztésben lesz segítségedre, hanem abban, hogy keringésedet és anyagcserédet támogatja, alapvetően egészségesebb és fittebb leszel tőle, izmaid tónusossá válnak, tested izom- és zsírösszetételének változása változtatni fog a táplálék felhasználásán és a tartós zsírégetésen is, tehát rengeteg ponton áldásos hatással bír a sport. De még mielőtt a maraton lefutására kezdenél el vadul készülni, ne feledd, hogy a legjobb, ha fokozatosan végzed a terhelést, és ha megtalálod azt a sportot, amely örömmel tölt el. A mozgás ne kötelező nyűg legyen, hanem izgalmas kaland! Így egyúttal hobbiként is élvezni tudod. És már az is rengeteget számít, ha egyszerűen átállsz arra, hogy gyalogolva teszel meg olyan szakaszokat, melyekhez korábban buszra szálltál, illetve a lépcsőt választod a lift helyett. A szakértők szerint összesen nagyjából heti 2,5 óra aktív tevékenység az, amit mindenképpen érdemes elérnünk. Ezt hasznos szem előtt tartani, amikor a séta mellett döntesz például a villamosozás helyett.

fotók: 123rf

Megfelelő alvás

Igen, az aktív tevékenységek mellett kifejezetten fontos, hogy elegendő mennyiséget és megfelelő minőségben aludj! A kialvatlanság stresszhez vezet, az pedig felborítja tested egyensúlyát, a számtalan megbetegedési kockázaton felül anyagcserédre is rossz hatással van, nem beszélve arról, hogy ilyenkor sokkal könnyebben nyúl az ember csoki vagy sütemény után, hogy azzal tartsa ébren magát. Napi 7-8 óra alvást mindenképpen próbálj beiktatni!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

magyarnemzet.hu

Trócsányi László nem fogadja el a Fidesz-KDNP felkérését

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!