ÉLETMÓDI

Itt a friss időjárási veszélytérkép, két megyében harmadfokú riasztás érvényes

Fokozódik a hőség az országban, de még mindig nem éri el a csúcsot a napi felmelegedés. A tikkasztó forróság azonban a déli országrészt máris erőteljesebben sújtja.
  • Szerző:

Elképesztő hőség lesz az egész országban, extra erős UV-sugárzással. Az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27, délkeleten 29 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A hőmérséklet csúcsértéke 35 fok körül várható.

Az erős felmelegedés miatt az ország déli szakaszán harmadfokú hőségriadót rendeltek el. A köpönyeg.hu által ma hajnalban közzétett hőtérképen mindez így látható:

Forrás: köpönyeg.hu

Délutántól főként Dunántúl északnyugati felén, Északi-középhegységben várható helyenként zivatar. A délnyugatról északkelet felé gyorsan áthelyeződő zivatarokban az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, esetleg 90 km/h feletti) szélroham, jégeső (akár 2-3 cm-nél nagyobb átmérőjű) előfordulhat.

 

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A kánikula okozhat egészségügyi problémákat, mely leginkább a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli majd meg, de mindenki számára megterhelő lehet. Az arra érzékenyeknél enyhe melegfrontra jellemző tünetek alakulhatnak ki. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. Erős lesz az UV sugárzás, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg időben a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni – írja a köpönyeg.hu.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?