Létrehozva: 2020.07.14.

Hogyan válasszunk etetőszéket?

Minden évben több millió friss anyuka és apuka próbál választ találni egy cseppet sem egyszerű kérdésre: milyen a jó etetőszék? Szemük fénye, szerelmük gyümölcse ugyanis még nem tudja elmondani, hogyan szeretne ülni, helyet foglalni az asztalnál evés közben. Tisztába tesszük az alapértékeket, hogy segítsünk a választásnál. (x)

Első a biztonság

Az etetőszék kiválasztásánál, legyen az fa, műanyag vagy fémvázas, több szempontot kell figyelembe vennie a szülőknek. Számtalan modell van a piacon, a filléres árkategóriától kezdve a luxustermékekig, de nem mindegyik szolgálja a gyermek érdekét. Nem elég, ha dizájnos egy darab, sőt egy etetőszék esetében ez talán az utolsó szempont. Vannak sokkal fontosabbak, amelyek közül kiemelkedik a biztonság. A jó etetőszékhez tartozik biztonsági öv, ezzel lehet a kicsit stabilan elhelyezni benne. Persze az esetek jelentős részében mindig lesz ott valaki, aki éppen eteti, vagy összedarabolja neki a nagyobb falatokat, de elképzelhető, hogy néhány másodpercre elfordul az ember, vagy arrébb lép kettőt. Ilyenkor megtörténhet a baj: a gyerekek hamar rájönnek, hogy fel tudnak állni a székben, onnan pedig már nagyot tudnak esni. A problémákat és a sírást megelőzendő fontos mindig bekapcsolni a biztonsági övet, és legalább ilyen lényeges, hogy az etetőszék stabil legyen, erre az elhelyezésénél is ügyelni kell. Szintén a biztonsághoz tartozik, hogy ne legyenek rajta kiálló alkatrészek, vagy olyan rések, amelybe beszorulhat a kicsi keze, ujja.

Takaríthatóság, higiénia

Kiemelkedő szempont egy etetőszék esetében, hogy könnyedén tisztán lehessen tartani. Ennek kettős szerepe van. A fontosabb, hogy csakis így garantálható az a higiénia, amelyre szükség van egy baba, és persze minden ember étkezéseinél. Az ételmaradékok nem folyhatnak be az alkatrészek közé, hiszen néhány nap alatt hatalmas bűzzel járnának, ráadásul a kórokozóknak, bacilusoknak is kiváló „otthont” teremtene a helyzet. Szintén lényeges, hogy az otthon összképéhez csak akkor tartozhat hozzá az etetőszék, ha nem egy szemétdombot lát rajta az ember. A huzat legyen mosható, mert biztos, hogy kerül rá bőven a különböző pépes ételekből. Az alkatrészei vagy alkossanak tökéletes egységet, vagy legyenek szétszedhetőek, így alaposan tisztíthatóak. Olyan etetőszéket még nem gyártottak, amit nem tud összekenni, összekoszolni a gyermek, ezért olyat kell keresni, amely ilyen esetekben könnyedén megtisztítható.

Funkcionalitás

Természetesen az is fontos, hogy a szék kialakítása segítse a csöppség étkezéseit. Ezért lényeges szempont, hogy a szék méretében illeszkedjen a babához, vagy hogy állítható legyen az ülése és a lábtámasza. Ha túl nagy a gyerekhez képest, kiesik belőle, ha túl kicsi, kényelmetlen, beleszorul. A tálca is fontos alkotóeleme, ez az önálló táplálkozásra való nevelés első szakasza. Ha a tálca jól lesz méretezve, azaz a kicsi hasának és mellkasának találkozásánál kezdődik, tudja majd önállóan használni a kezeit. Persze nem az első próbálkozáskor, de idővel biztosan belejön. Ha pedig a kényelmi szempontokat vesszük figyelembe, az etetőszékbe mindig tegyünk párnát a kicsi feneke alá, hogy ne a fán vagy műanyagon kelljen csücsülnie.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétplasztikáztatta magát, és teljesen lecsúszott az egykori gyönyörű szexszimbólum - drámai képek

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt: okosabb vagy, mint egy ötödikes?

mandiner.hu

Béketárgyalás vádjában bűnösnek találtatott

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

mandiner.hu

Nem volt jókedvében Jürgen Klopp, elmondta a véleményét Szoboszlairól is a vesztes meccs után

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

travelo.hu

Egyre csak süllyed a tengerbe a világ legegyedibb repülőtere

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 4 vármegyére lesújt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban