Létrehozva: 2020.02.09.

Hihetetlen, mi mindenre képesek a terápiás kutyák

A komolyan képzett állat sokkal többet tud annál, minthogy barátságosan bújjon gazdájához. Feladatuk rendkívül összetett, a lehetőségek száma pedig végtelen...

 

A speciálisan képzett négylábúak tanítanak, fejlesztenek, traumát oldanak és persze vígasztalnak is.

Általános tévhit, hogy az ilyen kutyák csak simogatásra alkalmasak, sajnos sokan tényleg csak erre gondolnak a témával kapcsolatban. „Ezek az állatok valójában képesek tökéletesen ráhangolódni az emberi érzelmekre, akár csoportban, akár egyénre szabottan dolgoznak„ – mondja Gaál Györgyi, a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítvány vezetője. Ráadásul náluk minden korosztállyal és a legkülönbözőbb csoportokkal foglalkoznak, a fogvatartottaktól az értelmi sérültekig.

Egy sajátos technikával a kutyák arra is képesek, hogy számolni tanítsák a gyerekeket, vagy épp az írást készítik elő a finom motoros mozgás fejlesztésével. De kerülhet rájuk zeneórán csörgő, évszaknak megfelelő ruha, kép, anyagdarab, farsangi jelmez.

„Néhány kutyát arra tanítottunk be, hogy az iskolában, feleléskor a tanulóra figyeljen – ha a gyerkőc elakad a felelettel, akkor a kutya lefekszik. Hihetetlenül motiválta a gyerekeket, hogy megtartsák a kutya figyelmét!”

De nem csak a legkisebbek szeretik a négylábú segítőket: a terápiás kutyák jelen vannak az bűnmegelőzési programokon, javító-nevelőintézetekben is, ahol különböző jellemű és külsejű kutyák tanítanak rá, hogy válogassuk meg az emberbarátainkat. Más ebek az idősotthonban segítenek a demens lakóknak a postájukat szétválogatni, vagy épp rábírják őket a testmozgásra: volt olyan néni, aki csak a kutyával a húzós kiskocsiban indult el sétálni.

A kutyák munkája három típusba sorolható: az oktatókutyák 45 perces órákat „vállalnak”, kis szünetekkel. A fejlesztőket 20 perc után pihentetik, de nekik milliméteres pontossággal kell tudni lerakni a lábukat, fejüket, farkukat. Látszólag egyszerűbb feladat a krízissegítőké, akiknek nincs más dolguk, mint odabújni a nehéz helyzetben lévőkhöz, ám ilyenkor minden szorongást és szomorúságot érzékelnek.

Így neveld a terápiás kutyádat!

A kutyák kiképzése több éves folyamat, nem véletlenül: a végére az állat megtanulja, hogy mindent engedjen az embernek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a testi épségére fokozottan ügyelni kell!

 

Az állatok a képzést követően vizsgáznak, és félévente kötelező laborvizsgálaton is részt vesznek. Eközben a gazdik is tevékenyek, hiszen ők többek közt pszichológiát és anatómiát is tanulnak a képzés során, és a kutyák „bevetésein” is mindig jelen vannak.

Minden négylábú egy szervezet tagja, ők biztosítják a munka minőségét, hiszen egy rossz kutyás élmény komoly lelki sérüléseket okozhat. Hogy ez soha ne történjen meg, már azt is komolyan kell venni, ha az állat ásít vagy félrenéz. Ha pedig simogatás helyett tépik vagy rángatják, a szakember azt is tudja, milyen reflexpontokon kell megnyomni az ember kezét, hogy akarata ellenére is kinyíljon.

Hogy melyik eb mit vállal, azt maga dönti el. Már a kiképzés elején kiderül, ha nincs kedve együttműködni. Később az is, mely feladatokat végzi a legnagyobb örömmel. És hogy milyen kutyafajták taníthatók? Kivétel nélkül bármilyen! Sőt, még csak a kölyökkor sem feltétel: volt kutya, aki hat éves korában került Györgyiék keze alá. „Egy pitbullnak pedig például azért örülünk, mert őt a durvább gyerekek is nyugodtan fogdoshatják, masszírozásnak fogja megélni” – meséli.

Ha te is szívesen segítenéd bundás barátaink munkáját, adód 1 százalékával támogathatod a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok És Oktatási Alapítványt. Ráadásképp saját készítésű ékszereik és díszeik közül is választhatsz valami szépet Valentin-napra!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

ripost.hu

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!