ÉLETMÓDI

A pornót nem, de az óvszerhasználatot letiltja az internet: Hevesi Kriszta felvilágosítja a fiatalokat

A szexuálpszichológus Youtube-csatornát, sőt TikTokot is indított, ahol videókkal segíti a tanácstalan tiniket.
  • Szerző: Ripost

Különleges módját választotta a fiatalok szexuális nevelésének Hevesi Kriszta. A szexuálpszichológus ugyanis saját Youtube-csatornát, sőt TikTokot is indított azért, hogy a serdülő generáció minden kérdésére választ kapjon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tabutémák

A szakember számtalan üzenet kap a fiataloktól és a leggyakoribb problémákkal szokott foglalkozni videóiban.

„Fiatalok esetében „az első csókot” nézték meg nagyon sokan, illetve a szexuális együttlét közben megélt fájdalom lett az egyik listavezető. Riasztó, hogy az egyik leggyakoribb esetem, hogy 17 év körüli lányok (pontosabban az édesanyjuk) keres meg azzal, hogy a lánynak vaginizmusa van – ami a hüvelybemenet görcsös összehúzódását jelenti a korábban megtapasztalt fájdalom nyomán, ellehetetlenítve a behatolást, a nőgyógyászati vizsgálatot, s gyakran akár a tamponhasználatot is. Ennek oka pedig a megfelelő információk hiányának és helyette a pornó oldalak szexedukációs célokra való használatából ered” – mesélte Kriszta a Metropolnak.

A pornó oké, a gumi nem

Kriszta elmondása szerint olyan témák is érdekesek a követőinek, mint a korai magömlés, női orgazmus, szüzesség elvesztése vagy a vágy elvesztése.

„A jobb szexuális felvilágosítással a szexuális zavarok többsége megelőzhető lenne” – tette hozzá a szexuálpszichológus, aki maga is meglepődött, hogy a világhálón sokkal nehezebb a tartalomgyártás ebben a témában, mintsem gondolta volna.

Hevesi Kriszta online csatornái egyre népszerűbbek Fotó: Hevesi Kriszta

„A YouTube-ot és a TikTok-ot is elsősorban a fiataloknak indítottam, mivel az első együttlét, illetve a serdülőkori élmények nagyon meghatározóak a későbbi szexuális élet szempontjából. Paradox, hogy a valós szexedukációs tartalmakat (pl. óvszerhasználat, petting, szerelem) letiltja az online rendszer, miközben a legkeményebb hard core pornó oldalakat akár a 8 éves gyerek is látogathatja pusztán azáltal, hogy ráklikkel arra, hogy elmúlt már 18 éves… Így viszont kiváltképp védtelenné válik a fiatal, mivel nincs jelen a másik oldal, ami elmagyarázná azt, hogy ez nem a hétköznapok párkapcsolati szexualitása” -vélekedett a szakember.

Jók a visszajelzések

Kriszta videó példátlan népszerűségnek örvendenek, főleg a hölgyek és tinik körében, vagyis ez így nem teljesen igaz.

„Igen, nagyon sokat: főképp a nőktől, illetve a fiataloktól. Viszont amíg a nők inkább visszajelzik, hogy mennyire örültek a videóknak, addig a férfiak „csendben” nézik. Magyarán magasabb a férfi nézők aránya – kihasználva azt, hogy úgy adok választ, hogy nem kell kérdezni, illetve senki sem beazonosítható” – miközben a hölgyek aktívabbak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?