ÉLETMÓDI

Hetven év után először újra látható lesz a Szépművészeti különleges gipszgyűjteménye a felújított komáromi Csillagerődben

Elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű helyreállítása és bővítése. A korhű erőd kilátóval, ágyúállással, lőrésekkel és interaktív múzeumi központtal várja majd a tátogatókat 2020 tavaszától!
  • Szerző: RIPOST

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű helyreállítása és bővítése. A hatmilliárd forintos beruházással a komáromi erődrendszer – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Az erődben egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött. Hét évtized után ott talál majd otthonra a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének több száz különleges darabja. A szobrászat átfogó történetét élethűen bemutató anyagot hetven év után először láthatja majd a közönség jövő tavasztól.

A komáromi Csillagerőd több mint két évig tartó felújítása során 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 1200 négyzetméternyi kőfelületet újítottak fel és 115 ezer bontott téglát építettek be. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projektnek köszönhetően újult meg és kapott az egész országban egyedülálló kulturális funkciót. A modern kiállítótérben az antikvitás korától a reneszánszig a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásait csodálhatják majd meg a látogatók. Többek között középkori, valamint reneszánsz síremlékek, Donatello lovasszobra vagy a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolata is ki lesz állítva.

A megújult és egy kulturális központtal kiegészült Csillagerőd az egész országból várja majd az iskolai csoportok és a családok látogatását, akiknek a számára gazdag és izgalmas, interaktív programokat kínál az új intézmény 2020 tavaszától.

 

Nézd meg, hogyan alakult át korszerű kulturális intézménnyé a komáromi erődrendszer kiemelt tagja

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?