Létrehozva: 2020.05.30.

Harmóniában a kézmű és a high-tech 1. rész

„Imádom a sütiket, sokszor nem tudok ellenállni látványuknak, ezért megveszem, megeszem a csábító tortákat. És sokszor csalódom.”

Egzotikus import

A látszat sokszor csal, ahogy a legtöbb cukrász is, mert a látványra gyönyörű és kívánatos sütemények íze messze elmarad külsejüktől. Nem igazán etikus, de amikor véget ért többórás beszélgetésünk és fotózásunk, elfogadtam a kóstolót a Mestertől, aki Karl Zsoltként ismert és elismert szakmájában, ráadásul nemzetközi szinten is.

Nem okozott csalódást, sőt!

Talán nem véletlen, hogy berry dream fagyija és sárgabarackos sajttortája is trófeát ért és rengeteg vendéget hozott mindkét dunaharaszti üzletének.

Nincsenek nagy titkok ebben a szakmában sem, csak természetes alapanyagokat kell használni: vaj, vanília, csokoládé, a gyümölcsfagylatoknál legalább ötven százalék tiszta gyümölcs. Zsolt nem csak vesz, de termel is, süteményeihez saját termesztésű málnát és otellószőlő használ, szilvalekvárjának alapanyaga is otthoni főzésű. Egzotikus gyümölcsöket a franciáktól importál.

Kedvenc ízek

Már gyerekkorában beleszeretett a természetes ízekbe: a nagyszülők udvarán összeszedett körtéket felkockázta, majd rumos-csokis öntetben megpörgetve kekszes desszertként tálalta a családtagjainak. Minden fagyit szeret, de leginkább az egyszerűbb ízek a kedvencei, szóval nem ízkavalkád mániás, fogyasztóként a gyümölcsösöket és mousseau csokoládé típusúakat favorizálja.

És persze évtizede kreál újakat.

Pályaválasztásakor felmerült az asztalos és fogtechnikus szakma is, de nyári szünetben inkább beállt a unokatestvére cukrászdájába és egy életre megszerette a szakmát. Segédként először tésztaposzton dolgozott, ő készítette a piskótákat, ami nem volt egyszerű, hiszen akkoriban a spéci kesztyű nélkül sütéskor sokszor össze-vissza égette kezét a forró lekvárra, az alkari égés szakmai ártalom.

Dolgozott cukrászsegédként és cukrászként a Vigadóban, az Intercontinentalban. Mindig jó mestereket talált: tizenöt éven leste el a szakmát a csokoládéguruként ismert Borbély Bélától, a Tortakönyv, Bonbonkönyv és Desszertkönyv szerzőjétől, valamint a Stühmer csokigyár zakmai koordinátorától.

dav

Győztes fagyi

Rendszeres látogatója volt francia és olaszországi tanfolyamoknak, mert a cukrászat is örök tanulás. Sok ötlete születik fagyi-gép mellett, de sajnos nem mindegyik megvalósítására jut ideje, de ami megvalósul, az biztos sikeres lesz: a vendégek is szeretik legendás Anna Pavlovna tortáját és huszonnyolcféle fagyiját.

Nem meglepő, hogy többször is sikeresen szerepelt a legjobb fagylaltkézműveseknek megrendezett Gelato World Tour European Challenge-ről elhozta a szakmai különdíjat. De nem elégedett meg ennyivel Bolognában, mert a mezőny tagjainak kihívására a tízeurós költségvetésű háziversenyt is megnyerte: szigorúan ellenőrzött buszos bevásárlás az olasz piacon, majd egy újabb győzelem, amit a baracklekváros kenyér fagyi hozott Karl Zsoltnak.

Megnyerte a világ legrangosabbnak számító Gelato World Tour Festivalon a magyarországi döntőt, jövőre indul az Európa bajnokságon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!