FAZÉK

Ha így sütöd a hurkát, soha többé nem durran ki

A sült hurka az egyik legszuperebb téli fogás! De hiába tűnik egyszerűnek az elkészítése, sütés közben gyakran szétdurran. Mutatjuk azt a praktikát, amivel mindig tökéletes lesz. Elképesztő módszert talált ki egy magyar háziasszony!
  • Szerző:

Az ötlet a magyar háziasszonyokat tömörítő „Vali hagyományos konyhája” Facebook csoportban bukkant fel. Mivel rendkívül egyszerű és szemmel láthatóan hatásos, elképesztő sikert aratott. A tepsiben csodásra sült hurka alatt sokan elmondták a maguk javaslatát, ezeket a jótanácsokat szedtük csokorba:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

 

1. Fontos, hogy a hurkát megbízható helyről szerezzük be, hisz nagyon sok minden múlik az alapanyag minőségén. Legyen friss!

2. Sütés előtt 10-15 perccel áztassuk hideg vízbe, így a bőr rugalmassá válik – így csökken az esélye annak, hogy szétdurranjon.

3. A megmosott hurkát tegyük egy nagyobb méretű, kevés zsiradékkal kikent tepsibe. A tetejét villával vagy hústűvel szurkáljuk meg több helyen, így a gőz könnyen el tud távozni. Használhatunk erre a célra fogpiszkálót is.

4. Öntsünk alá kevés vizet, jöhet a sütés. A hurkát mindig hideg sütőbe tegyük, a készüléket csak akkor kapcsoljuk be, ha már bent van a tepsi. A sütőt 160 fokra állítsuk, így süssük a hurkát körülbelül 30-40 percig.

5. Ne fedjük le, ne használjunk alufóliát! Ha betakarjuk a tepsit, bent reked a gőz és olyan nyomás alakulhat ki, amit a hurka bőre már nem bír el és kidurran. Nem kell tehát letakarni, ez nagyon fontos!

6. Kb. 20 perc után forgassuk át legalább egyszer a hurkát, innentől kezdve figyelni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen leragad a tepsiben. Amikor kívülről szép piros, ki lehet venni a sütőből.

Fotó: shutterstock

7. Kínálhatunk hozzá párolt káposztát vagy bármilyen egyszerű házi savanyúságot, de csemege uborkával is nagyon finom. Legjobb köret mellé a hagymás krumpli, de ropogós héjú friss kenyérrel és mustárral is fejedelmi lakoma.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?