OTTHONKA

Ha ezt látod a kamrádban, azonnal kezdj védekezni, mert bejött az egér

Nem mindig jelzi átütően erős egérszag és fekete potyadék a rágcsáló jelenlétét. Ez viszont egyértelmű jel, cselekedj azonnal!
  • Szerző:

Ezekben a hetekben legnagyobb a mozgolódás, az egér vagy mezei pocok minden alkalmat megragad, hogy besurranhasson. Elég egy néhány percre nyitva hagyott ajtó és a rágcsáló máris házon belül van. Odabent aztán megkezdődik a tánc: az egér jól érzi magát, felfal mindent, amit ér – még a parafadugót is – és rendkívül gyorsan szaporodni kezd, a tulajdonos pedig előbb-utóbb próbálja nyakon csípni a betolakodót.

Fotó: 123rf

Az első napokban azonban mit sem sejt a házigazda, nincs szag, nincs potyadék. A rágás viszont egyértelmű jel, mely arra figyelmeztet, hogy azonnal cselekedni kell!

Fotó: Ripost

Ha nem vagyunk résen, mindent felfalnak az egerek, ami ehető! A szemes gabonát, a szalonnát, gyümölcsöket, zöldséget. Körkörös lyukakat vájnak a termésbe.

Fotó: Ripost

Ha ilyen jelet látsz, azonnal védekezz, mielőtt kizabál mindenedből az egér. A sarkokban elhelyezett egérméreg hatásos ugyan, de sajnos minden más élőlényre veszélyes, ezért nagyon gondold át, mielőtt beveted. Praktikusabb és sokkal veszélytelenebb a klasszikus egérfogó, ezt az eszközt érdemes minden kertes ház tulajdonosnak eleve tartani otthon. Legcélszerűbb sajtot ráhelyezni csaliként, mert azt tényleg imádják az egerek.

Fotó: 123rf

Az viszont nagyon is lehetséges, hogy a rágcsálók egyszerűen lelopják róla a sajtot, és így tovább garázdálkodnak. Ha nem válik be a hagyományos csapda, próbálkozhatunk ragasztós módszerrel, az ugyanis hatékonyabb.

Legjobb azonban megelőzni a bajt! Szerencsére létezik olcsó és kíméletes megoldás a kis sajtpusztítók ellen – ez pedig nem más, mint a borsmenta olaj. Ennek az illatát ugyanis ki nem állhatják az egerek. Itassunk át vattapamacsokat borsmenta olajjal, ezeket helyezzük el a kamrában, illetve az egerek számára fontos helyeken. Nagy baj esetén közvetlenül juttassuk az érintett felületekre. El fognak tűnni a rágcsálók!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?