ÚTISÚGÓ

Golte: téli mesevilág a szlovén hegyek között, ahol síelni is lehet

Ez minden család és szerelmespár számára igazi bakancslistás helyszín.
címkék:

A magyar határtól alig kétórányi autóútra található szlovén síparadicsom, Golte évről évre egyre népszerűbb a magyarok körében. A hegytetőn épült szálloda, a Golte Hotel & Mountain Resort vendégeinek máris a 25 százalékát honfitársaink teszik ki, így a szálloda honlapja magyarul is olvasható.

A hatalmas érdeklődés egyáltalán nem meglepő, hiszen a hegyi szálloda hangulata és szolgáltatásai egyedülállóak a térségben. A hotel mellett elterülő, a szlovén Alpok egyik legbámulatosabb, 50 éves tradícióval rendelkező sípályáját kategóriájában többször is az ország legjobbjának választották.

December második hétvégéjén 40 centiméteres hóval köszöntött be a síszezon a Magyarországgal szomszédos Szlovéniában, és az elsők között nyílt meg a goltei sípálya, ahol 6 lifttel, 12 kilométernyi különböző nehézségű pályával, oktatással és síversenyekkel várják a téli sportok szerelmeseit, kiemelten fókuszálva a magyar vendégekre.

A sírégióban 1300 és 1600 méteres tengerszint feletti magasságban síelhetünk, miközben gyönyörködhetünk a Savinja völgy bámulatos panorámájában. Goltét az elmúlt évben többször is az ország legjobb közepes méretű síkomplexumának választották, amely novembertől egészen március végéig üzemel, így a vendégek összesen több mint 120 napon át élvezhetik a szolgáltatásait.

Golte azért is különösen népszerű a magyarok körében is, mert nemcsak a profik, hanem a kezdők is megtalálják a számításukat, hiszen itt kiváló síoktatók útmutatásai alapján sajátíthatják el a síelést. Sőt, a szálloda mellett játszóteret alakítottak ki a gyermekeknek egy 50 méter hosszú varázsszőnyeggel. A játszótéren a gyermekek megtanulhatják a síelés alapjait és biztonságosan ereszkedhetnek le a lankás lejtőn. A játszótéren persze a hagyományos játékok is megtalálhatók, hogy még szórakoztatóbb legyen az élmény.

Az autóval érkezők a völgy alján parkolhatnak le, ahonnan egy nagy sífelvonó viszi a vendégeket a négycsillagos Golte Hotel & Mountain Resort bejáratához, közvetlenül a sípályák mellé. A csodás fekvéssel rendelkező szállodát 2011-ben építették, 54 szobájával, wellness részlegével és kültéri medencéjével nem csak a hegyek, de a wellness szerelmesei számára is vonzó hely.

Golte rendkívül büszke a völgy kulináris csemegéire, így a környék specialitásának számító kolbászra, amit helyi disznóhúsból készítenek, és alpesi levegőn szárítanak. A síkomplexumban emellett megkóstolhatjuk az itt termesztett malátából készült kézműves sört, a Goutart. A Goltea szintén különleges ital: olyan tea, amelynek alapját goltei gyógynövények adják. Emellett kifogyhatatlan a helyi desszertek tárháza, továbbá az itteni alpesi méz, amire az egész nemzet büszke.

A szállodától 10 percnyi sétára található az 1896-ban épült Mozirje kunyhó, amely a hatodik legrégebbi menedékház Szlovéniában, s most vendégfogadóként üzemel, és teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a völgyre és a városra. A lift aljától mindössze ötpercnyi autóútra található a mesés mozirjei virágpark, amit a karácsonyi időszakban másfél millió világító lámpával díszítenek fel a gyerekek legnagyobb örömére. A kirándulás közben érdemes megebédelni Mozirje legjobb éttermében, a Lesnikában, amelynek fiatal csapata a legjobb helyi fogásokat teszi a vendégek elé.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?