ÉLETMÓDI

Parádés házi füstölőket buherálnak Nógrádban

Húsvét előtt akad bőven füstölni való: sonka, kolbász, szalonna. Kell tehát a füstölő, ha pedig nincs a közelben senkinek, akkor bizony meg kell oldani valahogy!
címkék:
  • Szerző: D.K.

Nem szalad a szomszéd faluba jó ötletekért történetünk inkognitóhoz ragaszkodó ezermestere – itt és most nevezzük őt Sanyinak. Tehát ez a bizonyos Sanyi megszokta, hogy maga oldja meg a hétköznapok gondjait, amit lehet, megjavít, megbütyköl, vagy éppen megépít valamit a semmiből. Egy füstölő nem okozhat gondot!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Készünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Az idei szezon nagy dobása – legalábbis részéről – mindenképpen az egykori tűzoltó öltözőszekrényből kialakított füstölő, ámbár a paradicsompasszírozóból összeütött fürjtojás füstölő sem semmi! Megint csak kiderült: leleményes nép a magyar!

Kolbászfüstölő vasszekrényből

A szekrényt egy tűzoltólaktanya korszerűsítésekor cserélték le. Ment volna a kukába, de derék Sándorunk utánanyúlt, megmentette. Arra gondolt, jó lesz majd valamire a masszív fémdoboz.

Gyorsan eldőlt: üstölő lesz a tűzoltószekrényből. (olvasói fotó)

Az idei kolbásztöltéskor jött a felismerés, hogy milyen helyre füstölő alkalmatosság válhatnék a hosszúkás fazonú, háromajtós szekrényből. Sanyi némi fejvakargatást és gondolkodást követően neki is esett a melónak: megszüntetett egy oldalfalat, a korábban egy irányba nyíló ajtókat pedig átigazította, most kettő praktikusan jobbra-balra nyílik, így kényelmesen hozzá lehet férni a belső térhez. Odabentre tartódeszkát csavarozott, erre került a rúd, amiről kellemesen le lehet lógatni a párba kötött kolbászokat, no és a szalonnát.

Nagyon finom füstölt kolbász és sonka készül itt! Olvasói fotó

A füstöléshez nélkülözhetetlen fűrészport a szekrény aljába helyezett tálcába lehet betölteni – ez is afféle házilagos szerkezet, fő egysége egy kibelezett fridzsider hőcserélője. A rendszer prímán működik, a nyugállományú tűzoltószekrényben most egyszerre akár 15 kiló kolbász füstölhető!

Tojásfüstölő paradicsompasszírozóból

Eddig meg is volnánk szépen, csakhogy van ennek a Sanyinak egy tűzrőlpattant felesége, aki rájött, hogy neki is kell egy füstölő, méghozzá fürjtojásokhoz. Fejébe vette ugyanis, hogy fürj-tarásba kezd, és úgy gondolja, ezen a téren előre kell gondolkodni. Mire érkeznek a fürjek, legyen meg a füstölő. Szólt hát az urának, hogy intézkedjen. Sanyi nem sokáig érlelte a gondolatot, pikk-pakk kipattant fejéből a szikra.

Ez a tákolmány nem más, mint egy remek füstölő! (olvasói fotó)

Volt egy régi gázkonvektora – ennek részeiből lett a tojásfüstölő teste és talpa. A cső aljába egy konzerves dobozt tett, ez rejti a parazsat és a fűrészport. A szerkezet tetejére a fészerben talált, használaton kívüli paradicsompasszírozó került, ami praktikus, mert a lyukacsokon keresztül biztosított a megfelelő, visszafogott szellőzés.

Munkában a füstölő. Ebben az egységben a füjtojások kapnak kellemes füstaromát. (Olvasói fotó)

Eme fedél alá eresztik le drótkosárban a tojásokat. Szerencsére Sanyi ötlete megint csak zseniálisnak bizonyult, a készülék tökéletesen füstöl!

 

A kolbász oké, de miért kell füstölni a fürjtojást?

A fürjtojás nagyon egészséges, arányaiban sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tyúktojás. Egyes természetgyógyászok szerint napi 2-3 fürjtojás fedezi a szükséges napi vitaminmennyiség nagy részét. Kérdés azonban, hogy milyen módon együk meg a fürjtojást. A rántotta nem valami kiadós belőle. Akik hozzájutnak e csemegéhez és szeretik, többnyire az olajos marinádban pácolt verzióra esküsznek. Ez úgy készül, hogy a főtt és megpucolt fürjtojást néhány napig az olajos pácban tartják. Amennyiben pedig pácolás előtt megfüstölik a tojásokat, az egy egészen más dimenzióba repíti ezt a különleges ínyencséget.

Fotó: Shutterstock

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?