MEDICINA

Figyelmeztetnek az orvosok: fájdalmas bőrelváltozást okozhat az egyik vakcina

A szakemberek szerint fontos, hogy mindenki tudjon erről a lehetséges mellékhatásról, mert azt könnyű összetéveszteni a komolyabb szövődményekkel.

A New England Journal of Medicine című tudományos szaklapban közös felhívást tett közzé 10 amerikai orvos arról, hogy a Moderna koronavírus elleni vakcinája fájdalmas, viszkető bőrelváltozást okozhat egyes pácienseknél – írja a New York Post internetes kiadása.

A közlemény szerint 30 000 Moderna-vakcinával oltott személy közül mintegy 12 betegnek jelentkezett a karján piros, fájó, viszkető duzzanat. A vizsgált betegek közül öt 10 cm-nél is nagyobb átmérőjű bőrelváltozásokat tapasztalt az injekció beadásának helyén. Kettő más helyeket tapasztalta ugyanezt: például a könyökük közelében és a tenyerükön.

A kiütés átlagosan 8 nappal az első oltás beadása után jelentkezett, és körülbelül 4-5 nappal később magától elmúlt.

„Mind a 12 személyt arra biztattunk, hogy vegye fel a második Moderna oltást” – olvasható a közleményben.

A Moderna koronavírus elleni vakcinája okozta bőrelváltozások. (Forrás: New England Journal of Medicine)

„Az injekció beadásának helyén akár azonnal megjelenhetnek kiütések, de ez reakció jóval később is bekövetkezhet. Fontos, hogy egyik eshetőség se akadályozzon meg senkit abban, hogy felvegye a második oltását. A célunk, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók figyelmét felhívjuk erre a később kialakuló reakcióra, hogy ne riadjanak meg tőle, hanem jól informáltak és felkészültek legyenek, és ennek megfelelően adjanak tanácson a pácienseiknek”

- mondta Dr. Kimberly Blumenthal, a massachusettsi General Hospiatal vezetője.

A bőrelváltozást tapasztalt személyek közül egyébként háromnál a második oltás után is ugyanez a reakció jelentkezett, míg a többieknek csak kevésbé súlyos bőrproblémái voltak. Az orvosok szerint a reakciók első olvasatra ártalmatlannak tűnnek, de könnyű összetéveszteni őket a komolyabb mellékhatásokkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?