Létrehozva: 2022.01.20.

Ha így főzöd, sosem fog megrepedni a virsli

Kellemetlen, amikor a virsli szétrepedve kerül a tányérra. De mit tehetünk, hogy ne történhessen meg velünk ez az alapvető konyhai baki?

Szerző H. G.

A virsli a kezdő szakácsok kedvenc étele, hiszen nem is lehetne egyszerűbb elkészíteni. Legalábbis elméletben, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik a virslifőzés, annyira könnyű elrontani. Hiszen nem túl esztétikus, amikor a húsrudacska szétrepedve kerül ki a főzővízből, egyenesen a tányérunkra. De vajon mi lehet a tökéletes, roppanós, ízletesre főtt virsli titka? Profi szakácsokat kérdeztünk, hogyan kell valóban jól elkészíteni ezt az ínycsiklandó reggelit.

Roppanós, ízgazdag, forró – ilyen az igazán tökéletes virsli
Fotó: Pixabay.com

Nem feltétlenül kell főzni!

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a virsli a legtöbbször nem nyers, hanem főtt, füstölt, hőkezelt húspépből álló húskészítmény, amelynek legközelebbi rokona a párizsi. (Ha mégis nyers lenne, azt a csomagoláson jelölni szokták, erre érdemes mindig odafigyelni.) Épp ezért nem kell a szó hagyományos értelmében megfőzni, csak alaposan átforrósítani. Ha túl sokáig lobogva forró vízben főzzük, akkor egyrészt kifőzzük az ízét, másrészt pedig könnyen szétreped, és máris veszít az élvezeti értékéből.

Nem mindegy hogy bőrös vagy műbeles virslit veszünk
Fotó: Pixabay.com

Bőrös és műbeles virsli

A virsliknek alapvetően két fajtája létezik, a bőrös és a műbeles virsli. A bőrös virslit általában természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül. A közhiedelemmel ellentétben egyébként a műbeles virsli sem feltétlenül rosszabb minőségű – van belőle kifejezetten minőségi is, ami remek választás lehet azoknak a virslikedvelőknek, akik a természetes béltől idegenkednek.

Így fő tökéletesre a virsli

Az első fontos kérdés, hogy „meghámozzuk”-e a virslit főzés előtt. A műbelesekről érdemesebb lehúzni a műanyag borítást, már csak azért is, nehogy a forró vízben káros anyagok oldódjanak ki belőle. A természetes bélbe töltött, például a frankfurti, a bajor vagy a bécsi fajta nem szorul rá erre a műveletre, és nem is lenne egyszerű lecsupaszítani. Viszont ez a fajta virsli könnyebben szétreped, mint műbeles változatai.

Tudtad, hogy nem kell sokáig főzni, inkább csak átmelegíteni?
Fotó: Pixabay.com

A virslit annyi vízben kell feltenni a tűzhelyre, amennyi éppen ellepi, és amikor a víz gyöngyözni kezd, már el is zárhatjuk a lángot alatta. Ezután lefedve, 3-4 percig hagyjuk állni, hogy a nagyjából 90 Celsius-fokos vízben alaposan átmelegedjen. Ennél tovább viszont ne hagyjuk a vízben, nehogy elveszítse az ízét. Mihamarabb tálaljuk mustárral, ketchuppel, tormával.

Ennek az ételnek az egyik remek tulajdonsága, hogy mikrohullámú sütőben is elkészíthető. Egyszerűen csak tegyél egy kevés vizet egy mikróban is használható edény aljára, tedd bele a virsliket, és 30-60 percig mikrózd. Nagyobb mennyiségű virsli elkészítéséhez természetesen több időre van szükség, és jó, ha félidőben kicsit átforgatod a virsliket.

Szerző H. G.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Újabb horrorbaleset a magyar főúton: a tűzoltók és a mentőhelikopter már a helyszínen

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: ennek a csillagjegynek lezárul egy szakasz az életében

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Tündéri: videón, ahogy Dér Heni kisfia legózik - ilyen nagyot nőtt már Beni

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk