FAZÉK

Ki ne dobd a maradék kovászt, mutatjuk, mit süss belőle

Isteni finom, szuper gyors sajtos, esti nasi. Tuti van otthon minden hozzávaló! Ezt próbáld ki, imádni fogja az egész család.
címkék:

Mennyei villámrecept, és kész is az esti nasi! A tegnapi kenyérsütésből megmaradt kovászt használd fel egy isteni, gyorsan elkészíthető sajtos ropogós chipsz elkészítéséhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sajtos-magvas ropogós chips

sajtos chips

Sajtos chips

Hozzávalók:

  • 250 g maradél kovász
  • 250 g reszelt sajtsajt
  • olívaolaj
  • szezámmag

Így készítsd el:

  1. A kovászt öntsd bele egy tálba, adj hozzá egy kevéske sót, illetve olívaolajat. Keverd össze.
  2. Szórd bele a sajtot. Bármilyen fajtát használhatsz. Add hozzá a szezámmagot, de ízlés szerint más fajta magot is szórhatsz bele.
  3. Tepsibe simíts sütőpapírt, majd a kész masszádat rakd bele, és simítsd vékonyra. Segít, ha bevizezed a kezed és azzal szétoszlatod, hogy jó vékony legyen a tészta.
  4. Előmelegített sütőben 160 C fokon 35-40 perc alatt süsd meg! Amint elkészült a sajtos chipszed, hagyd kihűlni. Vedd le a papírról, és egy tálba tört össze.

Jó étvágyat!

Tudtad?

A sajt története

Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A történet szerint tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a svatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, de látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, amelyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta szét.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?