kulcsár edina
Sokan bele se mernek vágni, hogy elkészítsék ezt a finomságot, olyan bonyolultnak tűnik. Pedig a végeredmény megéri a fáradozást! Ezekkel a trükkökkel képtelenség elrontani, mutatjuk!
A túrógombóc igazi csemege, bár az tény, hogy nem olyan egyszerű elkészíteni, mint a szilvás gombócot. Megéri megtanulni, hiszen mennyei, ahogy a túrós csoda az édes tejföllel elolvad a szádban. A rutinos háziasszonyok tudják, mitől lesz a túrógombóc könnyű, rezgős és puha; mutatjuk, mire kell figyelned, ha tökéletesre akarod csinálni.
1. Válassz jó alapanyagot
Nagyon sok minden múlik azon, milyen túróból készíted: a legjobb a házi. Ha ezt nem tudod beszerezni, az üzletben olyat válassz, ami nem száraz, morzsálódó.
2. Hagyj neki elég időt pihenni
A másik titka ennek az édes finomságnak a türelem. Vagyis meg kell adni a masszának a kellő pihenési időt, hogy a benne lévő gríz meg tudja szívni magát; ez legalább két óra legyen. Ha nem pihenteted eleget, akkor végül kemények lehetnek a gombócok.
3. Verd fel a tojásfehérjét
Ha a tojásfehérjét habbá verve adod hozzá, könnyű és puha lesz a gombóc, és így könnyebben is tudod formázni.
4. Ne legyenek túlságosan nagyok
Sokan úgy hiszik, a túrógombóc sokkal nagyobb, mint a szilvás; pedig ez egyáltalán nem így van, a 3-4 centi átmérőjű az ideális. Ugyanis így tökéletes a morzsa és a gombóc aránya.
5. Főzni csak lassan
Ha lobogó vízbe dobod a gombócokat, akkor könnyen széteshetnek, ahogy a víz dobálja őket. Éppen csak gyöngyözzön a főzővíz. Ha igazán pikánsra szeretnéd csinálni, a vízbe tegyél egy kevés fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst; ettől különleges ízük és illatuk lesz a gombócoknak.
Már csak egy jó receptre van szükséged, hogy tökéletes legyen ez az édes vacsora; mutatjuk!
Hozzávalók:
Elkészítés: