YESSS

Spenót és feta ez a két finomság együtt verhetetlen

Egy könnyű vacsora receptjét mutatjuk most meg, amit az egész család imádni fog, annyira ínycsiklandozó.

Ezt a török lepényt te se hagyd ki, mutatjuk a fantasztikus finomság receptjét! Az egész család imádni fogja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fetás-spenótos török lepény (Gözleme)

Török lepény

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

Tésztához

  • 3 bögre finomliszt
  • 7 g instant élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk. cukor
  • 2 ek. olívaolaj

Töltelékhez

  • 20 dkg feta sajt
  • 10 dkg spenót (vágd apróra)
  • só, bors

Sütéshez

  • 1 ek olívaolaj

Így készítsd el:

  1. Futtasd fel az élesztőt cukorral és egy kevés langyos vízzel.
  2. Amint szép habos lesz, keverd össze liszttel, 2 ek. olajjal, sóval és langyos víz hozzáadásával rugalmas, fényes tésztát dagassz! Használj dagasztógépet, ha van.
  3. 1 órára takard le a tésztát, amíg dupjájára kel.
  4. A megkelt tésztát oszd el négy részre és csinálj belőle gombócokat.
  5. Egy serpenyőt helyezz közepes tűzre, és kend meg olajjal.
  6. A tésztákat egyesével nyújtsd ki 1 mm vastag ovális formára.
  7. A tészta egyik felét szórd meg az apróra vágott spenót egy negyedével, és negyed rész fetával, picit sózd, borsozd. A tésza másik felét hajtsd rá a töltelékre. Vízes kézzel kend meg a tészta szélét belülről és szorosan nyomkodd össze, úgy, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle sütés közben.
  8. A félkör alakú tészta egyik oldalát a forró serpenyőben süsd meg 3-5 percig, majd fordítsd meg és úgy is süsd aranybarnára. A másik felét süsd ropogósra.
  9. Forrón, cikkekre vágva tálalhatod. Citromlevet cseppenthetsz a tetejére.

Jó étvágyat!

Te tudtad?

A gözleme egy sós, sült tésztából, különféle töltelékekkel készült népszerű török étel, melyet az éttermekben vagy az útszéli gözlemeciknél (gözlemeárus) frissen, helyben készítenek el a vevő szeme láttára.

A vízből, lisztből, sóból (egyes receptek szerint vajjal és élesztővel is) gyúrt tésztát kinyújtják, majd szétterítik rajta a tölteléket. Ezután a tésztát összehajtják és forró, olajozott vaslapon vagy nagyméretű, lapos vasserpenyőben kisütik.

A gözleme főbb fajtái:

  • ıspanaklı (spenótos)
  • peynirli (fetasajtos)
  • kaşar peynirli (tehéntejből készült sajttal töltött)
  • kıymalı (darált húsos)
  • patatesli (burgonyás)
  • karışık (vegyes töltelékkel)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?