Létrehozva: 2021.06.12.

Így készül otthon a tökéletes lángos, ez bizony veri a balatonit

A tökéletes lángost kívülről roppanós kéreg borítja, miközben a tésztája belül foszlós és puha. Színe aranysárga, illata mennyei. Mutatjuk a titkokat és soha többé nem rontod el!

Szinte mindenki szereti lángost, ez az egyik legnagyobb nyári kedvenc. Fokhagymával, tejföllel és sajttal megpakolva hozzátartozik a kerthez, a strandhoz, a Balatonhoz, a Dunakanyarhoz. Lángos nélkül nem telhet el vakáció. A jó lángos nem tocsog a zsírtól, épp ezért nemcsak tésztájának begyúrása és a dagasztás lényeges pont, hanem az is, hogy miként bánunk vele a sütés alatt és után is. Szerencsére néhány trükk és praktika segít abban, hogy otthon is ugyanolyan tökéletes legyen a lángos, mint a balatoni büfében.

A tökéletes lángos szemre is kívánatos, az ember alig várja, hogy beleharaphasson! Fotó: Magyar Nemzet

Így bánjunk a tésztával

Fontos, hogy a liszt, amiből dolgozunk, ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben meg fog kelni. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad – erre 2-3 órát kell szánni. Miután megkelt, már nem szabad újra átgyúrni.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Roberto KingPin (@robertomk5kingpin) által megosztott bejegyzés

Vízbe mártott szedőkanállal szaggassuk ökölnyi darabokat belőle – ezeket bevizezett deszkára tegyük. Hagyjuk további 20 percig még kelni. A kívánt idő letelte után vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.

Figyeljünk oda a sütésre

Akkor lesz igazán jó a lángos, ha tényleg forró olajban sütjük ki. Fotó: Bors

Minden esetben kényelmes, jókora serpenyőt és napraforgóolajat válasszunk a sütéshez. A lángost sosem szabad langyos olajba rakni – ez azért fontos, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. A tésztát mindig forró olajba tegyük, és figyeljünk rá, mert gyorsan kell mindkét oldalát megsütni. Ellenkező esetben nem lesz hólyagos és puha.

A kész lángossal is történhet baj

A kisült lángosokat sose fektessük egymásra, inkább próbáljuk állítva tárolni, úgy, hogy levegőzhessenek. Fotó: Shutterstock

A kisült lángosokat célszerű állítva, kis hézaggal egymásnak döntve papírszalvétára sorakoztatni. Egymás tetejére fektetni őket nem szabad, mert a tésztában tárolt hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.

A frissen kisült lángost minél előbb fogyasszuk el, így biztosan ropogós!

Az igazi balatoni lángos receptje

Hozzávalók 50 dkg finomliszt 1 tk. só 1 tk. cukor 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 5 ek. napraforgó olaj 5 dl napraforgó olaj a sütéshez A fokhagyma mindenképp jót tesz a lángosnak! Fotó: Shutterstock Így készül Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, és a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk köralakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük pirosra. A kész lángosokat szedjük papírtörlőre szedjük. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.

 

Cigány lángos

Cigány lángos hagymával és szalonnával: micsoda ízkavalkád! Fotó: Rákoczi Zoltánné

Kedves olvasónk, Rákóczi Zoltánné gyakran süt otthon lángost. Náluk az úgynevezett cigány lángos a nagy kedvenc, ami a sajtos-tejfölös verzió egy tovább fejlesztett változata. A cigány lángos abban különbözik a nagy klasszikustól, hogy sült szalonna és lila hagyma is kerül rá feltétként. A képet beküldő olvasónk erre esküszik, és nyugodtan hihetünk neki, hiszen férje és három kisgyereke hetente legalább egyszer visszatapsolja ezt a finomságot.

KELKÁPOSZTÁS LÁNGOS

A káposztát reszelve adjuk a lángos tésztájához. Fotó: Facebook

Sokak érdeklődését felkeltette a káposztás lángos receptje, íme: „A tésztához meglangyosítunk 1l tejet, ebbe 1teáskanál cukrot, fél evőkanál sót teszünk – ebben felfuttatunk 6-7 dkg élesztőt. Míg az élesztő dolgozik, meghámozunk és feldarabolunk 2 db krumplit, megfőzzük, összetörjük és belekeverjük a tejbe. Majd ebbe az alapba belereszelünk ½ kg nyers kelkáposztát, de jó a fejes káposzta is. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy ne ragadjon, de kemény se legyen! Kicipózzuk és letakarva hagyjuk kelni! Ha jó a tészta, darabokat tépünk belőle, kihúzgáljuk és forró olajban kisütjük.”

KRUMPLIS LÁNGOS

½ kg krumplit megfőzünk sós vízben, majd összetörjük, kihűtjük, liszttel elkeverjük, jól átgyúrjuk, gombócokat szaggatunk belőle. A gombócokat nyújtófával kerekre nyújtjuk, majd a lepényeket, sparhelt tetején (ennek hiányában száraz serpenyőben) megsütjük. Oldalanként kb. 1-1 perc. Olvasztott zsírral megkenve, frissen forrón fogyasztjuk. Van, aki kristálycukorral szereti.

KEFIRES LÁNGOS

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

ZEINA MOURTADA (@zeinaskitchen) által megosztott bejegyzés

2,5 dkg élesztőt futtassunk fel 1 dl langyos, cukrozott tejben. Ha nincs otthon friss élesztő, porélesztővel is működik. Fél kiló liszthez adjunk 2 tojást, 5 dl kefirt, valamint az élesztős tejet, illetve 1 teáskanál sót. Dagasszuk meg a tésztát, majd hagyjuk kelni. A továbbiakban úgy járjunk el, mint a többi lángos esetében: ökölnyi gombócok, nyújtás-formázás, olajban sütés. A kefires lángos első oldalát érdemes fedő alatt sütni, így lesz igazán tökéletes!

Ha nagy társaság jön össze... A kefires lángos szuper vendégváró, mert a tésztája akár 1 hétig is eláll a hűtőben. Ha nagy a rokonság vagy a baráti kör, érdemes dupla mennyiséget készíteni!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Fradista gól is kellett az európai foci csodájához

mandiner.hu

Magyar Péter, a baloldal bántalmazó Messiása

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

travelo.hu

Kilőtték a szlovákiai Liptószentmiklóson öt embert megsebesítő medvét

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó