Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.12.

Így készül otthon a tökéletes lángos, ez bizony veri a balatonit

A tökéletes lángost kívülről roppanós kéreg borítja, miközben a tésztája belül foszlós és puha. Színe aranysárga, illata mennyei. Mutatjuk a titkokat és soha többé nem rontod el!

Szinte mindenki szereti lángost, ez az egyik legnagyobb nyári kedvenc. Fokhagymával, tejföllel és sajttal megpakolva hozzátartozik a kerthez, a strandhoz, a Balatonhoz, a Dunakanyarhoz. Lángos nélkül nem telhet el vakáció. A jó lángos nem tocsog a zsírtól, épp ezért nemcsak tésztájának begyúrása és a dagasztás lényeges pont, hanem az is, hogy miként bánunk vele a sütés alatt és után is. Szerencsére néhány trükk és praktika segít abban, hogy otthon is ugyanolyan tökéletes legyen a lángos, mint a balatoni büfében.

A tökéletes lángos szemre is kívánatos, az ember alig várja, hogy beleharaphasson! Fotó: Magyar Nemzet

Így bánjunk a tésztával

Fontos, hogy a liszt, amiből dolgozunk, ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben meg fog kelni. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad – erre 2-3 órát kell szánni. Miután megkelt, már nem szabad újra átgyúrni.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Roberto KingPin (@robertomk5kingpin) által megosztott bejegyzés

Vízbe mártott szedőkanállal szaggassuk ökölnyi darabokat belőle – ezeket bevizezett deszkára tegyük. Hagyjuk további 20 percig még kelni. A kívánt idő letelte után vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.

Figyeljünk oda a sütésre

Akkor lesz igazán jó a lángos, ha tényleg forró olajban sütjük ki. Fotó: Bors

Minden esetben kényelmes, jókora serpenyőt és napraforgóolajat válasszunk a sütéshez. A lángost sosem szabad langyos olajba rakni – ez azért fontos, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. A tésztát mindig forró olajba tegyük, és figyeljünk rá, mert gyorsan kell mindkét oldalát megsütni. Ellenkező esetben nem lesz hólyagos és puha.

A kész lángossal is történhet baj

A kisült lángosokat sose fektessük egymásra, inkább próbáljuk állítva tárolni, úgy, hogy levegőzhessenek. Fotó: Shutterstock

A kisült lángosokat célszerű állítva, kis hézaggal egymásnak döntve papírszalvétára sorakoztatni. Egymás tetejére fektetni őket nem szabad, mert a tésztában tárolt hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.

A frissen kisült lángost minél előbb fogyasszuk el, így biztosan ropogós!

Az igazi balatoni lángos receptje

Hozzávalók 50 dkg finomliszt 1 tk. só 1 tk. cukor 2,5 dl tej 2,5 dkg élesztő 5 ek. napraforgó olaj 5 dl napraforgó olaj a sütéshez A fokhagyma mindenképp jót tesz a lángosnak! Fotó: Shutterstock Így készül Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, és a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk köralakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük pirosra. A kész lángosokat szedjük papírtörlőre szedjük. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.

 

Cigány lángos

Cigány lángos hagymával és szalonnával: micsoda ízkavalkád! Fotó: Rákoczi Zoltánné

Kedves olvasónk, Rákóczi Zoltánné gyakran süt otthon lángost. Náluk az úgynevezett cigány lángos a nagy kedvenc, ami a sajtos-tejfölös verzió egy tovább fejlesztett változata. A cigány lángos abban különbözik a nagy klasszikustól, hogy sült szalonna és lila hagyma is kerül rá feltétként. A képet beküldő olvasónk erre esküszik, és nyugodtan hihetünk neki, hiszen férje és három kisgyereke hetente legalább egyszer visszatapsolja ezt a finomságot.

KELKÁPOSZTÁS LÁNGOS

A káposztát reszelve adjuk a lángos tésztájához. Fotó: Facebook

Sokak érdeklődését felkeltette a káposztás lángos receptje, íme: „A tésztához meglangyosítunk 1l tejet, ebbe 1teáskanál cukrot, fél evőkanál sót teszünk – ebben felfuttatunk 6-7 dkg élesztőt. Míg az élesztő dolgozik, meghámozunk és feldarabolunk 2 db krumplit, megfőzzük, összetörjük és belekeverjük a tejbe. Majd ebbe az alapba belereszelünk ½ kg nyers kelkáposztát, de jó a fejes káposzta is. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy ne ragadjon, de kemény se legyen! Kicipózzuk és letakarva hagyjuk kelni! Ha jó a tészta, darabokat tépünk belőle, kihúzgáljuk és forró olajban kisütjük.”

KRUMPLIS LÁNGOS

½ kg krumplit megfőzünk sós vízben, majd összetörjük, kihűtjük, liszttel elkeverjük, jól átgyúrjuk, gombócokat szaggatunk belőle. A gombócokat nyújtófával kerekre nyújtjuk, majd a lepényeket, sparhelt tetején (ennek hiányában száraz serpenyőben) megsütjük. Oldalanként kb. 1-1 perc. Olvasztott zsírral megkenve, frissen forrón fogyasztjuk. Van, aki kristálycukorral szereti.

KEFIRES LÁNGOS

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

ZEINA MOURTADA (@zeinaskitchen) által megosztott bejegyzés

2,5 dkg élesztőt futtassunk fel 1 dl langyos, cukrozott tejben. Ha nincs otthon friss élesztő, porélesztővel is működik. Fél kiló liszthez adjunk 2 tojást, 5 dl kefirt, valamint az élesztős tejet, illetve 1 teáskanál sót. Dagasszuk meg a tésztát, majd hagyjuk kelni. A továbbiakban úgy járjunk el, mint a többi lángos esetében: ökölnyi gombócok, nyújtás-formázás, olajban sütés. A kefires lángos első oldalát érdemes fedő alatt sütni, így lesz igazán tökéletes!

Ha nagy társaság jön össze... A kefires lángos szuper vendégváró, mert a tésztája akár 1 hétig is eláll a hűtőben. Ha nagy a rokonság vagy a baráti kör, érdemes dupla mennyiséget készíteni!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

life.hu

Láthatatlan trükkök: így tudják elviselni a sztárok az extra magas sarkú cipőket

vg.hu

Van egy magyar kisváros, ahol már minden második házat felvásárolták a románok

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

magyarnemzet.hu

Nagy az esély rá, hogy magyar vezetőedzője lesz Sallai és Szalai csapatának

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Így lesz roppanós a rántott csirke, tojás nélkül is

FAZÉK

Folyton beesik a piskótád teteje? Ez lehet a baj

FAZÉK

Így lehet könnyedén megpucolni a főtt tojást

FAZÉK

Olcsóbban vehetsz zöldséget, ha betartod ezeket a praktikákat

FAZÉK

Ezt a trükköt vesd be, így lesz tökéletes a rántotta!