FAZÉK

Télen is imádnád a koviubit? Mutatjuk, hogy kell elrakni!

Mi is idézhetné fel jobban a nyár ízeit a szürke télben, mint a roppanós koviubi? Csakhogy ez a hûsítő csemege nem tartós, néhány hét után megromlik. Egy ötletes módszerrel azonban hosszú hónapokat is kibír üvegben.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A kiindulópont természetesen frissen kovászolt uborka, ezt kell a befőttekhez hasonlóan csírátlanítani, ami mindenképpen kihívás - tekintve, hogy a kovászos uborka erjesztéses eljárással készül.

Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztán és precízen dolgozz!

Így lesz tartós a koviubi

  1. A befőttes üvegeket mosd el, forró vízben sterilizáld. Emeld ki a vízfürdőből az üvegeket, hagyd, hogy maguktól száradjanak meg.
  2. A kovászos uborkákat állítva, de lé nélkül rakd az üvegbe! Egy magas falú lábos aljára teríts egy konyharuhát, erre tedd az uborkával teli üvegeket. A lábost töltsd fel vízzel annyira, hogy az üvegek pereme nagyjából 1 cm-re kiálljon. Tedd fel forrni.
  3. Egy másik lábosban az átszűrt kovászos uborkalét is forrald fel.
  4. Amikor forrni kezd a befőttes üvegek körül a lábasban a víz, öntsd fel az uborkát a forró kovászos lével, és még 1 percig forrald így tovább.
  5. Zárd el a gázt, és jó szorosan csavard rá az üvegekre a tetőt. Óvatosan, mert forró! Hagyd így kihűlni, kb. 5-6 óra múlva emeld ki az üvegeket a fürdőből. Kész is a téli koviubi!

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az így eltett uborka nem annyira ropog, mint a hőkezelés nélküli nyári koviubi.

De nem is puhul meg,

az íze pedig tökéletesen ugyanolyan!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?