Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.09.25.

Szuper trükk a Séfek Séféből: ezért tették sütőbe a lisztet

Készítettél már kelt tésztát? Ha igen, tudod, hogy mindenre rettentõen érzékeny. Olyan tippet mutatott a múlt heti adásban az egyik versenyzõ, amitõl leesett az állunk.

A Séfek Séfe múlt heti adásában az egyéni feladat során a versenyzőknek ötven perc alatt kellett fánkot sütniük. Hagyunk egy kis időt, hogy feldolgozd az információt, és végiggondold, hogyan szoktad készíteni a kelt tésztákat.

Igen, lehetetlennek hangzik az ötven perc. A versenyzők azonban megugrották, sikerült időre megoldaniuk a feladatot. Ferenczfi Benjamin pedig olyan trükköt mutatott, amitől azóta is a padlón az állunk. A fiatal, civilben is szakácsként dolgozó versenyző ugyanis, mialatt megfuttatta az élesztőt, betette a lisztet a sütőbe.

Ha dolgoztál már kelt tésztával, tudod, hogy olyan, mint egy hisztis díva: nem mindegy neki, milyen a hőmérséklet a konyhában, az élesztő felfuttatásához használt víz vagy tej nem lehet túl meleg, de túl hideg sem, az érzékenyebb lelkű háziasszonyok egy ablaknyitásért képesek összeveszni a gyanútlan családtagokkal. A kelesztés és dagasztás alatt egyenletes hőmérsékletre van ugyanis szükség, egy kis baki, és már meg is öltük az élesztőt. A versenyző elmondta, hogy pontosan emiatt melegítette meg a lisztet, ugyanis a kelt tésztánál fontos, hogy minden összetevő meleg, vagy langyos legyen.

Ferenczfi Benjamin azt is elmondta, hogy a liszt felmelegítésével legalább 3-4 percet lehet spórolni a kelt tészta készítésével. De nem csak ezért zseniális a trükk: egy online fórumon háziasszonyok számoltak be arról, hogy öröm volt a tésztával dolgozni, amikor dagasztás előtt felmelegítették a lisztet. Nem tapadt, lágy lett, rugalmas, könnyű.

A fórumozók több módszerről is beszámoltak, van, aki a mikróba teszi egy percre a lisztet. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert az is megöli az élesztőt. Egy korábban nagyüzemi konyhában dolgozó kommentelő elárulta, hogy az ideális hőmérséklet a liszt számára 28-30 Celsius fok; de nem mindegy, milyen a konyha hőmérséklete, és az sem, hogy milyen évszak van. Ha nem légkondis a konyha, a nyári hőségben nem szabad az összetevőket, például az élesztőhöz használt tejet vagy vizet annyira felmelegíteni, mint télen.

Kel tésztát készíteni művészet, nem mindegy, meddig dagasztod, hányszor keleszted – és úgy látszik, a liszt hőmérséklete is döntő. De hálás feladat: a frissen sült házi kenyérnél, kiflinél nincs jobb a világon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet