FAZÉK

Szuper trükk a Séfek Séféből: ezért tették sütőbe a lisztet

Készítettél már kelt tésztát? Ha igen, tudod, hogy mindenre rettentően érzékeny. Olyan tippet mutatott a múlt heti adásban az egyik versenyző, amitől leesett az állunk.
  • Szerző: Ripost

A Séfek Séfe múlt heti adásában az egyéni feladat során a versenyzőknek ötven perc alatt kellett fánkot sütniük. Hagyunk egy kis időt, hogy feldolgozd az információt, és végiggondold, hogyan szoktad készíteni a kelt tésztákat.

Igen, lehetetlennek hangzik az ötven perc. A versenyzők azonban megugrották, sikerült időre megoldaniuk a feladatot. Ferenczfi Benjamin pedig olyan trükköt mutatott, amitől azóta is a padlón az állunk. A fiatal, civilben is szakácsként dolgozó versenyző ugyanis, mialatt megfuttatta az élesztőt, betette a lisztet a sütőbe.

Ha dolgoztál már kelt tésztával, tudod, hogy olyan, mint egy hisztis díva: nem mindegy neki, milyen a hőmérséklet a konyhában, az élesztő felfuttatásához használt víz vagy tej nem lehet túl meleg, de túl hideg sem, az érzékenyebb lelkű háziasszonyok egy ablaknyitásért képesek összeveszni a gyanútlan családtagokkal. A kelesztés és dagasztás alatt egyenletes hőmérsékletre van ugyanis szükség, egy kis baki, és már meg is öltük az élesztőt. A versenyző elmondta, hogy pontosan emiatt melegítette meg a lisztet, ugyanis a kelt tésztánál fontos, hogy minden összetevő meleg, vagy langyos legyen.

Ferenczfi Benjamin azt is elmondta, hogy a liszt felmelegítésével legalább 3-4 percet lehet spórolni a kelt tészta készítésével. De nem csak ezért zseniális a trükk: egy online fórumon háziasszonyok számoltak be arról, hogy öröm volt a tésztával dolgozni, amikor dagasztás előtt felmelegítették a lisztet. Nem tapadt, lágy lett, rugalmas, könnyű.

A fórumozók több módszerről is beszámoltak, van, aki a mikróba teszi egy percre a lisztet. Arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl forró, mert az is megöli az élesztőt. Egy korábban nagyüzemi konyhában dolgozó kommentelő elárulta, hogy az ideális hőmérséklet a liszt számára 28-30 Celsius fok; de nem mindegy, milyen a konyha hőmérséklete, és az sem, hogy milyen évszak van. Ha nem légkondis a konyha, a nyári hőségben nem szabad az összetevőket, például az élesztőhöz használt tejet vagy vizet annyira felmelegíteni, mint télen.

Kel tésztát készíteni művészet, nem mindegy, meddig dagasztod, hányszor keleszted – és úgy látszik, a liszt hőmérséklete is döntő. De hálás feladat: a frissen sült házi kenyérnél, kiflinél nincs jobb a világon.

 

És ezeket olvastad már?