Létrehozva: 2021.10.24.

Nem hiszed el, hogy teszi el télire a szőlőt a szabolcsi háziasszony

Néhány helyen még tartja magát a szőlő, igaz, ebből az édes-zamatos gyümölcsből nem lehet eleget enni. Szerencsére ezzel a módszerrel egész télen élvezheted az édes-fanyar ízeket!

Akinek van szőlője a kertben, tudja, hogy micsoda kincs akár egyetlen tőke is; ám annak sem kell csüggednie, akinek nincs saját lugasa, hiszen ilyenkor a piacok roskadásig vannak ezzel az isteni gyümölccsel. De azt kevesen tudják, hogy isteni szőlőlekvár készülhet belőle. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony megmutatta, ő hogyan készíti – méghozzá tartósítószer nélkül.

A szőlőlekvár készítése kicsit hosszadalmas, de megéri. Fotó: Pixabay.com

Bár a szőlőlekvár készítése igencsak feladja a leckét, hiszen a bogyók több mint 80 százaléka víz, azért érdemes nekifogni. Egyre többen teszik el télire ezt a gyümölcsöt, van, aki ivólevet is készít belőle, és télen hihetetlen jól tud esni a friss, egyszerre édes és fanyar íz. A szőlő rendkívül egészséges, hiszen méregtelenítő, vízhajtó, csökkenti a húgysav szintjét a vérben, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Előfordul, hogy a házikertben túlságosan bő lesz a termés; ilyenkor jöhet a szőlőlekvár! Boros Vali receptje elronthatatlan, és az garantált, hogy ha ilyet készítesz, az egész család rá fog járni a fagyos hónapokban.

Passzírozás után már csak be kell sűríteni. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Szőlőlekvár

Hozzávalók:

  • Édes, érett szőlő
  • Ízlés szerint cukor
  • Elkészítés:

  • Egy nagyobb fazékba tedd bele a leszemezett szőlőt; Valika ennél a receptnél egy 22 literes lábast töltött meg vele. Édes, Izabella fajtából készítette, így mindössze fél kiló cukorra volt szükség hozzá. Főzd össze a szőlőt a cukorral, majd passzírozd át.
  • Minimális cukor is elég hozzá, hiszen a szőlő édes. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Az átpasszírozott szőlőlevet tedd vissza a tűzre, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik. Tehetsz hozzá egy csokor mentát, isteni íze lesz tőle! Ezután még forrón szedd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
  • Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

    origo.hu

    Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

    mindmegette.hu

    Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

    magyarnemzet.hu

    Gigantikus mennyiségű drogot foglaltak le egy bűnszövetkezettől

    metropol.hu

    „Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

    magyarnemzet.hu

    Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

    origo.hu

    Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

    mindmegette.hu

    Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

    ripost.hu

    Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet