Létrehozva: 2021.10.24.

Nem hiszed el, hogy teszi el télire a szőlőt a szabolcsi háziasszony

Néhány helyen még tartja magát a szőlő, igaz, ebből az édes-zamatos gyümölcsből nem lehet eleget enni. Szerencsére ezzel a módszerrel egész télen élvezheted az édes-fanyar ízeket!

Akinek van szőlője a kertben, tudja, hogy micsoda kincs akár egyetlen tőke is; ám annak sem kell csüggednie, akinek nincs saját lugasa, hiszen ilyenkor a piacok roskadásig vannak ezzel az isteni gyümölccsel. De azt kevesen tudják, hogy isteni szőlőlekvár készülhet belőle. Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony megmutatta, ő hogyan készíti – méghozzá tartósítószer nélkül.

A szőlőlekvár készítése kicsit hosszadalmas, de megéri. Fotó: Pixabay.com

Bár a szőlőlekvár készítése igencsak feladja a leckét, hiszen a bogyók több mint 80 százaléka víz, azért érdemes nekifogni. Egyre többen teszik el télire ezt a gyümölcsöt, van, aki ivólevet is készít belőle, és télen hihetetlen jól tud esni a friss, egyszerre édes és fanyar íz. A szőlő rendkívül egészséges, hiszen méregtelenítő, vízhajtó, csökkenti a húgysav szintjét a vérben, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Előfordul, hogy a házikertben túlságosan bő lesz a termés; ilyenkor jöhet a szőlőlekvár! Boros Vali receptje elronthatatlan, és az garantált, hogy ha ilyet készítesz, az egész család rá fog járni a fagyos hónapokban.

Passzírozás után már csak be kell sűríteni. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Szőlőlekvár

Hozzávalók:

  • Édes, érett szőlő
  • Ízlés szerint cukor
  • Elkészítés:

  • Egy nagyobb fazékba tedd bele a leszemezett szőlőt; Valika ennél a receptnél egy 22 literes lábast töltött meg vele. Édes, Izabella fajtából készítette, így mindössze fél kiló cukorra volt szükség hozzá. Főzd össze a szőlőt a cukorral, majd passzírozd át.
  • Minimális cukor is elég hozzá, hiszen a szőlő édes. Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Az átpasszírozott szőlőlevet tedd vissza a tűzre, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik. Tehetsz hozzá egy csokor mentát, isteni íze lesz tőle! Ezután még forrón szedd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
  • Fotó: Boros Valéria (Facebook, Vali hagyományos konyhája)

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

    origo.hu

    Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

    borsonline.hu

    Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

    vg.hu

    Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    travelo.hu

    Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

    ripost.hu

    Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó